Zákaz koupání plavce neodradí. Ohrožují sebe i přírodu

Jižní Morava - V horkých dnech tráví lidé většinu času u vody. Vyhledávají i lokality, kde by se koupat nemělo anebo je to přímo zakázané. Příkladem je třeba zatopený lom nedaleko Mikulova či Blanska. Jejich návštěvníci pak někdy i nevědomky ničí přirozené ekosystémy, nebo dokonce hazardují s vlastním životem.

Lom Janičův vrch je oblíbený nejen mezi svými návštěvníky, ale také často vyhledáváný na různých internetových stránkách doporučujících přírodní koupaliště. Přesto by se v něm koupat nemělo. Opuštěný a zatopený vápencový lom se totiž stal nedávno přírodní památkou. 

Původně Správa Chráněné krajinné oblasti Pálava neuvažovala o zákazu koupání, protože lom nebyl hojně navštěvovaný. Nyní je ale situace jiná a sjíždí se k němu v horkých dnech několik stovek lidí. „Koupá-li se v tom malém půl hektarovém prostoru tisíc lidí denně, tak zde vznikají obrovské problémy. Mění to kvality vody. Vnáší sem obrovské množství opalovacích krémů a dalších chemikálií. Nejsou tady vyřešeny záchody a podobně. To vše totálně srazilo kvalitu vody,“ popsal problém Jiří Matuška ze správy CHKO Pálava.

Podle něj se tak ničí mladý ekosystém. „Při vyhlašování rezervace jsme nechtěli zakazovat koupání, protože jsme nechtěli omezovat místní. To, co se ale děje letos, je převratná situace, nejsme schopní ji zastavit a uvidíme, jaké z ní vyvodíme závěry,“ pokračoval Matuška. Podle něj je možné, že se buď odepíše rezervace, nebo se budou moci lidé v lomu koupat pouze s povolením. Místo, kterému se přezdívá Moravský Jadran, ale ochranáři úplně zavřít nechtějí.

Lom na Janičově vrchu
Zdroj: ČT24

Velké množství turistů vadí i místním

Několik desítek turistů, kteří polehávají okolo vody, se nelíbí místním. „Je tu střet dvou skupin reprezentovaných na jedné straně klasickými automobilovými a cyklistickými turisty, kteří se sem sjíždějí. Druhou skupinou jsou místní,“ uvedl Matuška. Lidem, kterým patří přiléhající pozemky okolo lomu, totiž vadila zaparkovaná auta na přilehlé silnici, která byla neprůjezdná. „Proto tam byly instalovány nové dopravní značky, které by měly vyřešit komplikovaný průjezd po silnici,“ řekl.

Jenže to není jediný problém, který místní trápil. Nedaleko lomu byl nedávno zrekonstruován Procházkův park, který někteří turisté ničili. „Do něj turisté běžně najížděli svými automobily a stalo se z něj takové stromové parkoviště zbudované za velké peníze,“ vysvětlil Matuška. Dodal, že místním ale také vadí, že se už nemohou v lomu v klidu koupat. „Jsou totiž vytlačeni přívalem turistů, přívalem koupajících se cizích lidí,“ uzavřel.

Blanenský lom

V blanenském lomu zákaz koupání platí. Přesto se k němu sjíždí plavci z celého okolí, kteří riskují nejen ve vodě, ale už i při příchodu k ní. Lidi totiž dělí při vyhřívání se na slunci od projíždějících vlaků jen pár centimetrů. I cesta k lomu vede přes koleje.

Nejen přecházení přes koleje se může návštěvníkům stát osudným. V devítimetrové hloubce se pod vodní hladinou totiž navíc stále ukrývají zbytky důlní techniky. Každoročně se tak v lomu někdo alespoň zraní. Naposledy se tam člověk utopil před necelými dvěma týdny. Už příští rok by měl proto kolem celého lomu vyrůst plot i se zákazovými značkami.