Brabec: Nelze dosáhnout podílu obnovitelných zdrojů jako v Rakousku

Důraz na jadernou energetiku podle ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO) neznamená, že Česko upozadí obnovitelné zdroje. Geografické podmínky nás ale omezují v tom, aby alternativní zdroje dosáhly takového podílu jako v Rakousku. O energetice se bavil Brabec a jeho rakouský protějšek Andrä Rupprechter.

„Sešli jsme se po dlouhém vakuu a ukázalo se, že máme řadu společných témat, o nichž se chceme a potřebujeme bavit. Jsem rád, že se debata netočila pouze kolem jaderné energetiky,“ řekl český ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). Na bilaterální schůzce se on a rakouský ministr Andrä Rupprechter sešli po šesti letech v Hardeggu, který je sídlem rakouské správy Národního parku Podyjí.

Rakušané protežují obnovitelné zdroje

V otázce jaderné energie se ministři ujistili, že názory obou států se nemění, byť se liší. Rakušané totiž prosazují maximální podíl z obnovitelných zdrojů a uvítali by odklon okolních zemí od jádra jako v případě Německa.

Česko chce podle schválené energetické koncepce postupně odstavovat největší zdroje znečištění, tedy tepelné elektrárny, a místo nich klást důraz na jádro a obnovitelné zdroje. „Vzhledem k našim geografickým podmínkám nemůžeme dosáhnout takového podílu obnovitelných zdrojů jako Rakousko. Důraz na jadernou energetiku však neznamená, že je upozadíme,“ vysvětlil Brabec.

Český ministr uvedl, že již řadu let funguje společná expertní skupina pro jadernou energii, která zajišťuje výměnu informací. Rakušané oceňují otevřenost české strany. Je pro ně každopádně klíčové, aby české jaderné elektrárny byly maximálně bezpečné. 

Podpora elektronického motorismu

Co nejdříve by měla vzniknout nová pracovní skupina, která bude řešit nové společné projekty. První program již pilotně funguje v národních parcích Šumava a Bavorský les. „Jde o e-mobilitu, která spočívá v postupné stavbě dobíjecích stanic, zpočátku pro elektrokola, postupně pro elektroauta a později i pro autobusy. Energii budou brát z velkých baterií, které je budou akumulovat z malých větrných a solárních elektráren. Zatím je na Šumavě devět stanovišť, bude jich víc, a uvažujeme, jak projekt přenést i do Podyjí,“ řekl Brabec.

Za úspěšný příklad spolupráce označil ministr třeba omezení rakouského projektu Windpark Nord, který spočíval ve výstavbě větrných elektráren v blízkosti Národního parku Podyjí. Proti původnímu projektu se ozvaly protestní hlasy jak na rakouské, tak na české straně.