Vnitro pronajalo v Havířově dvacet bytů RPG pro azylanty

Ministerstvo vnitra si pronajalo v Havířově na Karvinsku dvacet bytů společnosti RPG Byty. Určeny jsou pro uprchlíky, kteří získali v Česku azyl. Asi polovina je jich už obsazená. Podle mluvčí resortu Hany Malé převažují lidé z Ukrajiny. Ministerstvo tak řeší nedostatečnou kapacitu integračních pobytových zařízení. Jedno má i v Havířově a je plně obsazené.

Podle ministerstva vnitra jde jen o jednorázovou akci. "Rozhodně nechystáme se společností RPG Byty rozsáhlejší spolupráci. Smlouvu na pronájem celkem dvaceti bytů jsme uzavřeli pouze na osmnáct měsíců," informovala mluvčí ministerstva vnitra Hana Malá.

Azylant může integrační byt využívat maximálně 18 měsíců

Jde o takzvané integrační byty pro lidi, kteří získali v Česku azyl, vstoupili do Státního integračního porgramu a požádali o dočasné ubyotvání v integračních azylových střediscích. Tam ale momentálně nejsou volná lůžka a tak je nahradí integrační byty. "Maximálně tam budou moci být 18 měsíců. Za tu dobu by se měli zorientovat v nových podmínkách, osvojit si základy českého jazyka a hledat si samostatné bydlení a zaměstnání," doplnila Malá. Dodala, že dočasní nájemníci budou za ubytování platit. Zpoplatněno je i bydlení v integračních zařízeních.

Běženci v Česku
Zdroj: Cizinecká policie

Mluvčí společnosti RPG Byty, která spravuje bývalé byty OKD, potvrdil, že firma se se správou uprchlických zařízení dohodla, že půjde maximálně o dvacet bytů. "Podle mých informací potřebuje správa uprchlických zařízení uvolnit kapacitu ve svém pobytovém zařízení, které provozuje v Havířově," uvedl Handl. Havířovské zařízení, které funguje od roku 1996, má kapacitu 151 lůžek, z toho 108 je v současné době integračních, zbytek pobytových.

Vedení Havířova nemá s přijetím azylantů problém

Vedení města Havířova nemá k dohodě ministerstva s RPG žádné výhrady. "S azylanty máme zkušenosti, protože máme na území města pobytové středisko. V minulosti jsme třem z nich také přidělili byt," uvedl náměstek havířovského primátora Eduard Heczko z KSČM.

Do bytů v Havířově by se měli stěhovat lidé, kteří prošli azylovým řízením a získali povolení k pobytu na území Česka. V zemi tedy již strávili minimálně devadesát dnů, což je lhůta, kterou mají úřady pro vyřízení žádosti o azyl. Po příchodu do Česka uprchlík stráví dva až tři týdny v přijímacím zařízení, kde projde prvními pohovory, zdravotními prohlídkami a karanténními opatřeními. Poté může požádat o umístění do pobytového tábora, popřípadě může jít do soukromí k příbuzným či známým, kde čeká na rozhodnutí o žádosti o azyl.