Industriální památky: neobvyklá atrakce i chátrající kus historie

Stavební zásahy opuštěné budovy často zachrání od zchátrání a následné demolice. Na jižní a východní Moravě stojí několik těchto objektů, které se díky přestavbě staly třeba vyhlídkami nebo naopak jsou pro průmyslovou výrobu používány nadále. Industriální stavby a jejich úspěšné proměny mapuje nová výstava v brněnské Galerii architektury.

Těžní věž dolu Kukla svému původnímu účelu neslouží už 42 let. Čtyři desítky metrů vysoká železobetonová konstrukce je nyní dokonce kulturní památkou a zájemci ji mohou využít jako vyhlídku. „Nejvyšší patro věže Kukla původně sloužilo jako strojovna až do roku 1973. Celá věž je koncipována tak, že poprvé v Rakousku-Uhersku byl těžní stroj umístěný do horního patra. A v roce 1913 byla poprvé spuštěna do provozu,“ upozornila ředitelka divize rozvoje ve Strojírně Oslavany Alena Lubasová.

Z unikátního industriálního díla se ale zachovaly po dvou dekádách chátrání pouze železné i betonové schody a část dlažby. „Celkový stav věže vyžadoval kompletní rekonsturukci. Ta proběhla tak, že byly sanovány nosné sloupy a byla provedena vyzdívka celé těžní věže,“ vysvětlila Lubasová. Podle historika architektury Benjamina Fragnera z ČVUT je tato památka příkladem toho, že jsou lidé zpět přitahováni do míst, kde se dříve vyrábělo.

Industriální památky nejsou pouze atrakcemi

Opravené továrny ale nemusejí sloužit jen jako atrakce. Některé si totiž alespoň zčásti svou funkčnost zachovaly. Například na okraji Luhačovic v 80. letech sídlila výrobní družstva. Třeba na výrobu nábytku. Socialistická průmyslová výroba se ale teď přeměnila na současnou, designovou industrii. Původně bílá budova se tak změnila v zateplenou červenou budovu s černě probarvenou omítkou.

Nový majitel bývalých závodních dílen tam mezi původními betonovými sloupy předvádí nový designový nábytek. Na okrasu a připomínku tu nechal jen zrezivělý plechový zásobník. "Tento objekt je pro mě zajímavý tím, že odložená část technologie převzala novou funkci. Stala se uměleckým dílem, v kombinaci s novou architekturou slouží jako připomínka nové funkce," řekl Fragner, autor výstavy o industriálních stavbách v brněnské Galerii architektury.

  • V centru Brna jsou také bývalé industriální objekty, které už svému původnímu účelu neslouží, a ani nebudou. Například budova bývalé textilky Mosilana. Nyní jsou v ní sklady a malé obchody. Opuštěná továrna v srdci jihomoravské metropole ale stále chátrá, stejně jako její sestra Vlněna. Tu už čeká dokonce demolice.

Baťův areál ve Zlíně chátrá i kvete

I některé budovy bývalých Baťových závodů ve Zlíně mají už novou funkci. Třeba nejstarší budova rozsáhlého Baťova průmyslového areálu je po nedávné rekonstrukci. Téměř sto let stará budova je tak od června novým obchodním centrem. Baťův areál ale má i svou odvrácenou tvář. Například ploty, které na pozemcích stojí, nejsou vždy součástí stavby, ale spíše výrazem boje. Areál totiž kvůli své rozlehlosti přináší spory, například o vlastnictví pozemku. Právě hádky o pozemky jsou hlavní brzdou ještě většího rozmachu areálu, ačkoliv magistrát má plány na rekonstrukce silnic nebo chodníků nachystané už několik let.