Modrásek může překazit splavnění Labe do Pardubic

Seznam evropsky významných lokalit přivedl stát do sporné situace. Ministerstvo životního prostředí by chtělo na seznam připsat i Slavíkovy ostrovy u Přelouče kvůli vzácným modráskům. Jenomže trasa plánovaného plavebního kanálu na Labi počítá právě s tímto úsekem. Nové chráněné lokality dělají starosti i vedení Děčína.

Na ostrovech u Přelouče se vyskytují vzácné druhy motýlů, které jsou jedním z důvodů, proč je třeba lokalitu chránit. Stojí si za tím ministerstvo životního prostředí. Modrásek bahenní a modrásek očkovaný tak mohou zapříčinit, že ke splavnění Labe do Pardubic nedojde. Stát už splavnění Labe do Pardubic odkládá patnáct let. Plavební kanál by mohly využívat desítky osobních i nákladních lodí denně. Začátkem roku vybudování vodní cesty podpořil prezident Miloš Zeman.

Stát se tak dostává do složité situace. Na jednu stranu chce chránit Slavíkovy ostrovy, na stranu druhou splavnění Labe v úseku podporuje. „Stát se zavázal již při přístupových dohodách k Evropské unii k výstavbě a podpoře dopravních vodních cest na Labi,“ uvedla starostka Přelouče Irena Burešová (ODS).

Proti Ředitelství vodních cest i Pardubický kraj

Proti stanovisku ministerstva se navíc staví Ředitelství vodních cest. Oponuje tím, že modráskové žijí i v mnoha dalších lokalitách. „Z našeho pohledu pro zařazení Slavíkových ostrovů do evropské ochrany není přímý důvod,“ řekl mluvčí ředitelství Jan Bukovský.

Pozitivní odezva nezní ani z Pardubického kraje. „Zařazení Slavíkových ostrovů do seznamu evropsky významných lokalit by znamenalo, že bychom se museli v Pardubicích s přístavem rozloučit a se splavněním Labe taktéž,“ řekl náměstek hejtmana Jaromír Dušek (SPOZ). Jen v tomto kraji by přitom stát na sporný seznam zařadil šest lokalit. Proti polovině z nich se pardubické hejtmanství postavilo.

Evropská Natura 2000 dělá starosti i na dalších místech

Proti rozšíření chráněných lokalit se ale staví i další kraje nebo města. Hranice takových území jsou podle nich nedomyšlené, a tak se radnice obávají o budoucnost plánovaných investic. Mezi vybranými místy je děčínská Pastýřská stěna, která pro město představuje významnou turistickou atrakci. Desítky tisíc lidí ročně láká jak vyhlídka, tak i skalní stezka nebo zoologická zahrada. Podle primátorky Marie Blažkové (ANO) představuje rekreační oblast vhodnou k dalšímu rozvoji. Od ledna by ale podle mnohých už bez spousty povolení nemohlo vzniknout ani dětské hřiště.

Ministerstvo se brání, že jsou obavy přehnané. „Je-li záměr bez vztahu k předmětu ochrany, tak není vůbec problém. Orgán ochrany přírody konstatuje, že tam není vliv, a investor realizuje svůj záměr,“ uvedl náměstek ministra životního prostředí Vladimír Dolejský. Z evropských fondů přijdou díky vymezení lokalit v příštích pěti letech na jejich ochranu asi dvě miliardy korun. I tak ale může případně stavby značně zpomalit zřejmě takzvaná EIA, tedy posouzení vlivu na životní prostředí.

Pastýřská stěna v Děčíně
Zdroj: Libor Zavoral/ČTK

Městům už teď končí lhůta pro připomínky, vláda bude vytipované oblasti schvalovat záhy. Česko musí nově chráněné lokality vymezit, jelikož se k tomu zavázalo Evropské unii. Má méně chráněných míst, než kolik slíbilo při vstupu do Unie a od ledna by mělo platit za každý den prodlení skoro tři sta tisíc korun.