Soud s radními kvůli Opencard může začít

Soud s 15 bývalými pražskými radními a úředníky obžalovanými v kauze Opencard může začít. Pražský městský soud neuspěl s požadavkem na došetření obžaloby. Případ loni v prosinci vrátil státnímu zastupitelství, které si ale proti tomu podalo stížnost. Vrchní soud dal nyní žalobcům za pravdu a kauzu městskému soudu vrátil.

Podle médií vrátil městský soud obžalobu k došetření kvůli tomu, že policií dodané posudky vypracovaly nekompetentní ústavy. Vrchní soud ale po stížnosti státního zastupitelství poslal 29. června případ zpět městskému soudu. "Městský soud by tak měl nařídit hlavní líčení," dodala mluvčí státního zastupitelství Štěpánka Zenklová.
Tehdejší radní za ODS a TOP 09 čelí obžalobě kvůli zakázce, kterou v roce 2012 získala firma Haguess (dnes eMoneyServices). Šlo o údržbu a správu softwaru za zhruba 74 milionů korun. Firma byla vybrána v takzvaném jednacím řízení bez uveřejnění, kdy magistrát oslovil pouze tohoto dodavatele. Podle žalobců mělo město vypsat otevřenou soutěž. Vznikla tak prý mnohamilionová škoda.
Mezi obžalovanými jsou i bývalí primátoři Tomáš Hudeček a Bohuslav Svoboda (ODS). Všichni radní ale za svým rozhodnutím stojí. Tvrdí, že tehdy neměli jinou možnost než firmě Haguess zakázku dát, neboť byla výhradním držitelem licencí k Opencard a jako jediná mohla spravovat systém. Podle nich byly smluvní vztahy špatně nastaveny už v roce 2006, kdy stál v čele Prahy Pavel Bém.

Praha dostala milionové pokuty

Praha kvůli smlouvě z roku 2012 dosala od antimonopolního úřadu pokutu jeden milion korun. Pro město to ale nebyla první saknce za smlouvy kolem Opencard. O rok dříve dostala od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) pokutu 600 tisíc korun spolu s půl milionem pro dopravní podnik. Pokuty se týkaly smluv uzavřených s firmou Haguess v letech 2007 až 2009. Také v tomto případě ÚOHS kritizoval použití jednacího řízení bez uveřejnění.

Kritizovaný projekt Opencard vyšel zhruba na 1,35 miliardy korun. Je spojen s řadou problematických smluv, s nimiž se město dlouho neúspěšně vyrovnává. Kvůli Opencard už byli také odsouzeni dva bývalí úředníci magistrátu. Bývalému řediteli odboru informatiky Ivanu Seyčkovi zpřísnil odvolací soud původní podmínku na 3,5 roku vězení. Seyček si ale podal dovolání k Nejvyššímu soudu. Předsedovi hodnotící komise Jiřímu Chytilovi, který dlouhodobě tvrdí, že policii přinesl informace, které nakonec přivedly před soud jej a jeho kolegy, a že policie porušila slib, že bude utajeným svědkem, odvolací soud snížil podmínku ze dvou let na 1,5 roku. Další tři úředníci, kteří figurovali ve výběrové komisi rozhodující o provozovateli Opencard, dostali nejprve podmínky. Odvolací soud jim ale tresty zrušil.

Policisty a žalobkyni Dagmar Máchovou, která úředníky poslala před soud, nyní vyšetřuje Generální inspekce bezpečnostních sborů. Podnět k tomu dala sněmovní vyšetřovací komise. Podle ní chybovali, když před soud poslali jen řadové úředníky magistrátu. Více čtěte zde.