Hrabě Chamaré provrtal Potštejn jako ementál, poklad ale nenašel

Hrad Potštejn stojí nad Divokou Orlicí nedaleko města Vamberk. Podle staré legendy je tam ukrytý poklad, který se po staletí snažily najít desítky lidí. Nejvíc proslul hrabě Chamaré, který ho na Potštejně hledal bezmála čtyřicet let a dokonce inspiroval spisovatele Aloise Jiráska k napsání povídky Poklad.

Hrad Potštejn je kvůli hledání pokladu hrabětem Chamaré provrtaný jako ementál, říká místní starosta Petr Dostál. A velmi dobře ví, o čem mluví. Hrad totiž patří obci, která památku postupně opravuje a její údržba se občasným propadáním chodeb dost prodražuje.

Jak starosta dodal, kvůli kopání hraběte Chamaré se na hradě sesula půda a vznikl kráter hluboký 7,5 metru. Zabezpečení musela zajistit právě obec. Vstup do sklepení je dnes už vyzděný, jiné propadlé chodby jsou ale stále v původním stavu – neopravené a neprozkoumané. Obec ale i tak hraběte Chamaré neproklíná. Většina lidí totiž na Potštejn přijíždí právě díky legendě o pokladu.

Špatný překlad latinského nápisu

Za všechno podle starosty může latinský nápis na jednom z hradních kamenů, který hrabě Chamaré špatně přeložil. Petr Dostál uvedl, že nápis v překladu zní "Bůh nechť zastraší nepřátele". Jenže špatný překlad, kterého se prý chopil hrabě toužící po pokladu, zní "Na tomto místě začni hledati".

Hledání a kopání hraběti trvalo 36 let a podle oficiálních informací nebylo úspěšné. Místní ovšem mají pochybnost, zda Chamaré nález nezatajil. Starosta totiž připomíná, že za skoro 4 dekády, kdy hrabě kopal a kopal, se jeho bohatství významně rozšířilo. "Je tedy otázka, jestli byl tak šikovný podnikatel, a nebo jestli opravdu něco nenalezl," konstatoval starosta Potštejna.

Poklad občas hledají i současní návštěvníci

Hrabě Chamaré ale není jediný, kdo na hradě poklad hledal. Měl a stále má mnoho následovníků. Dokonce prý i v současnosti se občas někdo během prohlídky ztratí. Když ho později v areálu zříceniny najdou, snaží se pomocí virgulí a dalších zázračných pomůcek poklad hledat.

Skutečný archeologický výzkum vede na Potštejně už několik let Bohumír Dragoun. Že by podzemí hradu skutečně ukrývalo poklad po loupeživém rytíři Mikulášovi, moc nevěří. Je to prý velmi nepravděpodobné: "Pokud poklad existoval, odešel spolu s Mikulášem," konstatoval archeolog Bohumír Dragoun.

Ani průvodkyně na Potštejně Alexandra Komendová nevěří, že by poklad někde na hradě byl. Myslí si, že ho někdo z rodu Chamaré našel a že si tajemství nechali pro sebe.

Poklad na Potštejně (zdroj: ČT24)