Brněnská ulice Milady Horákové ožije provozem

Obyvatelé Brna si mohou poprvé oficiálně prohlédnout opravenou ulici Milady Horákové. Jeden z nejdůležitějších dopravních tahů ve městě má za sebou čtvrtmiliardovou rekonstrukci. Auta a tramvaje se do ní vrátí v sobotu ráno. Místní ale upozorňují také na nedostatky nákladné opravy.

Kritika přichází především od řidičů, kteří kvůli rozšíření chodníku přišli o zhruba dvacet parkovacích míst. Kromě obytných domů sídlí v ulici také řada obchodů. Zásobovací vozidla mohou stát nově jen ve vymezeném prostoru na chodníku. Pokud tu zastaví dodávka do 3,5 tuny, zúží průchod natolik, že třeba kočárek už tudy neprojede. Lidé si rovněž stěžovali chybějící pruhy pro cyklisty a nedostatek zeleně.

Vedení města se brání, že třeba v případě úbytku parkovacích míst muselo ustoupit zcela novému uspořádání ulice. Vedle širších chodníků hrají prý roli i vyvýšené tramvajové koleje kvůli tlumení hluku. Přednost tedy dali vedle prostoru pro chodce i městské hromadné dopravě. Cyklopruhy už se pak jednoduše nevejdou.

Rekonstrukce v číslech:

  • dělníci vyměnili 700 metrů vozovky
  • náročná rekonstrukce stojí 236 milionů korun
  • výluka se dotkla 11 brněnských linek

Definitivně by měla být brněnská ulice Milady Horákové zprůjezdněna v sobotu. Řidiči ale s komplikacemi musí počítat i nadále, neboť stavbaři ještě tentýž den uzavřou kvůli opravám teplovodu část ulice přímo navazující Merhautovy ulici. Úsek bude neprůjezdný až do konce října.