Zkrachovalý Schott Solar Vsetínsku nahradila miliardová investice

Valašské Meziříčí – Skoro 700 milionů korun proinvestovaných a dalších 400 milionů utracených v budoucnu. Valašské Meziříčí se vzpamatovává z krachu významného zaměstnavatele, díky obří investici firmy PWO Czech Republic mají lidé na Vsetínsku opět větší šanci najít práci. Společnost ve čtvrtek ve městě otevřela nový výrobní areál, celkově zde pracuje přes 500 zaměstnanců. Nová pracovní místa jsou v regionu vítaná, Vsetínsko se ze všech okresů Zlínského kraje potýká s největší nezaměstnaností.

Výroba a vývoj nástrojů a kovových součástí pro automobilový průmysl bude mít ve Valašském Meziříčí ještě větší rozsah než dosud. Firma PWO tam ve čtvrtek otevřela nový výrobní areál o rozloze přes 25 tisíc metrů čtverečních. Vznikl v sousedství původní továrny, kde vyrostla hala s montážními linkami, expedicí a zázemím včetně parkoviště. Rozšíření areálu je součástí rozsáhlé investice, do které firma v posledních dvou letech dala 690 milionů korun. 

„Naše aktivity v tomto směru ale nekončí. Už nyní připravujeme nové projekty za dalších 400 milionů korun,“ uvedl předseda představenstva Vít Valíček. Do konce roku přibude v lisovně také další, 800tunový lis. 

Firma v číslech

  • roční obrat společnosti se blíží 70 milionům eur, tedy 1,9 miliardy korun. V nadcházejících letech by měl obrat stoupnout až na 100 milionů eur (2,7 miliardy korun). 
  • loni činil obrat společnosti 53 milionů eur, tedy 1,4 miliardy korun
  • firma je součástí německého průmyslového koncernu Progress Werk Oberkirch, který má pobočky také v Číně, Mexiku a Kanadě
  • koncern do Česka vstoupil v roce 2005, když ve Valašském Meziříčí koupil nástrojárnu Unitools CZ
Investor na Vsetínsku rozšířil výrobu (zdroj: ČT24)

V nových provozech dosud našlo uplatnění asi 70 zaměstnanců. Dalších několik desítek lidí, převážně na výrobní pozice, chce firma přijmout do konce příštího roku. Celkově dává firma práci už pěti stovkám zaměstnanců. „V personální oblasti chceme prohloubit spolupráci se středními školami vyučujícími strojírenské obory ve Valašském Meziříčí, Vsetíně a Hranicích na Moravě. O jejich absolventy máme dlouhodobý zájem. Pro nadané studenty připravujeme na příští rok stipendijní programy spojené s praxí v naší firmě,“ uvedla vedoucí personálního úseku Barbora Cedidlová. 

Nová pracovní místa jsou v regionu vítaná také proto, že ve městě před třemi lety ukončila výrobu společnost Schott Solar CR, která vyráběla solární panely. O práci tehdy přišlo přes 500 lidí. Vsetínsko vykazuje ze čtyř okresů Zlínského kraje dlouhodobě nejvyšší podíl nezaměstnaných, v květnu činil sedm procent. Rozsáhlá investice je podle odborníků znamením ekonomického restartu regionu. Jestliže před třemi lety připadala na 1900 nezaměstnaných sotva stovka volných míst, teď je nabídka kvalifikované práce až šestkrát vyšší.