Ředitel liberecké nemocnice čelí obvinění z korupce

Ředitele Krajské nemocnice v Liberci Luďka Nečesaného obvinila policie z korupce, hrozí mu pět až 12 let vězení. Zůstává ale dál v čele nemocnice. O svém stíhání informoval představenstvo nemocnice a dal svou funkci k dispozici, představenstvo mu ale dalo důvěru. Nečesaný vede krajskou nemocnici od srpna 2013. Podrobnosti k případu zatím policie odmítla sdělit.

Spolu s Nečesaným obvinila policie ještě jednu ženu. „Muže jsme obvinili z přijetí úplatku a ženu z legalizace výnosů z trestné činnosti,“ informoval ústecký krajský státní zástupce Jan Jakovec. Ženě podle něj hrozí tři až osm let vězení. Obvinění zůstávají na svobodě. „Zatím je to ve stádiu vyšetřování, do podání obžaloby je ještě příliš daleko a víc proto sdělovat nebudeme,“ řekl Právu Jakovec.  

V souvislosti s obviněním zasahovala ve středu v liberecké nemocnici protikorupční policie. Její mluvčí Jaroslav Ibehej ale pouze uvedl, že prováděla šetření k trestnímu řízení. Další informace k případu sdělit odmítl. Podle serveru Novinky.cz se policisté zajímali především o obchodní smlouvy. „Přišli a vyžádali si seznam dokumentů, vedení nemocnice s nimi spolupracuje a zajišťuje všechny potřebné doklady,“ dodala mluvčí nemocnice Barbora Silná. 

Podle neoficiálních informací může obvinění Nečesaného souviset i s kauzou jeho syna, který byl odsouzen k 13 rokům vězení za pokus o vraždu kadeřnice v Hořicích na Jičínsku. Nejvyšší soud ale rozsudek zrušil a Lukáš Nečesaný byl v minulých týdnech i díky úsilí svého otce propuštěn z vězení. Ředitel nemocnice čelil policejnímu obvinění už letos v lednu, a to kvůli šíření pomluvy v médiích. Policii se nelíbilo, jak se vyjadřoval právě k vyšetřování případu svého syna obžalovaného z vraždy. 

Nemocnice není v hledáčku policie poprvé

Policie se ale na krajskou nemocnici v Liberci nezaměřila poprvé. Před čtyřmi lety vyšetřovala například údajně předražený nákup přístrojů pro liberecké kardiocentrum. Vybavení centra bylo financováno z evropských fondů, šest kompletních přístrojů stálo bezmála 60 milionů korun. Nákup měl být předražený, vyšetřování to ale nepotvrdilo.  

Policie prověřovala nemocnici také před dvěma lety v souvislosti s kauzou údajného neoprávněného vyplácení odměn pro uvolněné členy krajského zastupitelstva, kteří byli v dozorčí radě nemocnice. Z trestného činu porušování povinnosti při správě cizího majetku z nedbalosti byl obviněn tehdejší ředitel nemocnice Jiří Veselka a stíhání hrozilo i liberecké primátorce Martině Rosenbergové (ČSSD). Státní zástupce ale v obou případech stíhání zastavil. Celá kauza nelegálního vyplácení odměn skončila nedávno u soudu osvobozujícím rozsudkem.