Smějí motorové čluny na Vranov? Přou se lidé i úřady

Vranov nad Dyjí (Znojemsko) – Nejenom obyvatelé a rekreanti z okolí Vranovské přehrady, ale i dvě státní instituce si nemohou přijít na jméno kvůli sporu o provoz motorových člunů na nádrži. Zatímco Státní plavební správa tvrdí, že se i Vranova týká vyhláška povolující jejich provoz, podle Povodí Moravy nadále platí ochranná hygienická pásma, která provoz zapovídají.

Spor o motorové čluny na Vranovské přehradě (zdroj: ČT24)

Motorové čluny se již po hladině Vranovské přehrady rozjely. Řadu lidí, kteří zde léta tráví volný čas, to rozzlobilo. „Způsobuje to hluk ve dne, v noci a máme zkušenosti s tím, jak vypadala voda na hladině – mastné olejové skvrny,“ poukázal Vítězslav Frank, který jezdí na přehradu rybařit.

Lidé, kteří rádi brázdí vlny s hukotem motoru za zády, však poukazují na vyhlášku povolující provoz motorových člunů na vodních plochách. „Plout se tu může, nikdo to nezakázal,“ podotkl předseda Yacht klubu Vranov Ladislav Kulíšek, který usiloval o vyplutí se člunem na Vranov několik let.

Povodí Moravy však stojí za chataři, kteří touží po klidu. Nejde však o ticho, ale o kvalitu vody. Přehrada totiž slouží jako zdroj pitné vody, od roku 2000 na ní platí ochranná hygienická pásma, která provoz motorových člunů neumožňují. „Plavba těchto plavidel na Vranovské přehradě má být a je zakázána,“ zdůraznil generální ředitel Povodí Moravy Jan Hodovský.

Yacht klub má však na své straně jiný úřad – Státní plavební správu. Ta je přesvědčena, že vyhláška platí bez ohledu na to, co vodohospodáři v minulosti stanovili. „Vyhláška platí a má větší právní sílu než rozhodnutí vodoprávního úřadu,“ uvedl ředitel správy Václav Novák.

Spor nyní řeší i ministerstva dopravy, zemědělství a životního prostředí. Na čem a kdy se úředníci dohodnou, zatím není jasné.