Brněnští zastupitelé nejednali o podpoře GP, prodej vstupenek pozastaven

Brněnští zastupitelé neprojednali přislíbenou padesátimilionovou dotaci pro Velkou cenu silničních motocyklů. Po měsících jednání se tak situace vrací na počátek a konání srpnového závodu na Masarykově okruhu není jisté. Jeho pořadatelé na krok zastupitelů reagovali pozastavením prodeje vstupenek. Mluvčí autodromu i brněnský primátor předpokládají, že se závod letos nepojede.

Brněnská rada původně navrhla, že Velkou cenu podpoří 50 miliony korun. Primátor Petr Vokřál (ANO) však přišel na jednání zastupitelstva s alternativou, o které v pondělí jednal s ministryní sportu Kateřinou Valachovou a jihomoravským hejtmanem Michalem Haškem (ČSSD) – Brno by závod podpořilo jen deseti miliony (touto částkou podporuje Velkou cenu každoročně), 30 milionů by dalo ministerstvo a dvacet kraj. „Tím pádem by se snížilo zatížení pro město Brno,“ uvedl primátor Vokřál. Jak ministryně Kateřina Valachová, tak hejtman Michal Hašek totiž vyjadřují zájem na tom, aby Velká cena v Brně proběhla letos i v následujících ročnících.

Jednání zastupitelstva nakonec skončilo bezvýsledně – zastupitelé o dotaci vůbec nehlasovali. Při diskusi se totiž ukázalo, že s dotací nejsou srozuměni nejenom opoziční zastupitelé, ale ani představitelé koaliční Strany zelených a plně ji nepodporuje ani primátorův náměstek Matěj Hollan z Žít Brno. Zastupitelé nakonec schválili pouze deklaraci, že chtějí situaci řešit.

Primátor Petr Vokřál:

„Schvalovat padesátimilionovou dotaci, když jsme se dohodli, že budeme hledat finanční řešení, které předpokládalo víceméně původní rozložení, by bylo nezodpovědné.“

Kritici návrhu především poukazovali na to, že padesátimilionová dotace na jedné straně zachrání pouze letošní ročník, na který by ale naopak byla podpora extrémně vysoká. Brno chce proto iniciovat vznik uskupení složeného ze zástupců města, kraje a státu, které by získalo licenci od promotéra závodů, společnosti Dorna Sports. Dorna by se zároveň měla zavázat k tomu, že poskytne smlouvu na licenci na dalších tři až pět let.

Vstupenky na Grand Prix již nejsou v prodeji

Společnost Autodrom, která je pořadatelem závodu, poté pozastavila prodej vstupenek. Rozhodující nyní bude stanovisko promotérské společnosti Dorna, která již chtěla mít jasno a podmiňovala tím konání závodu. „Dorna rozhodne, zda se závod pojede, či nikoliv. My jsme nyní ve fázi, kdy hrubě porušujeme smlouvu. Nejhorší variantou by pro nás bylo, že bychom museli platit zalistovací poplatek, ale závody bychom nemohli uspořádat,“ řekl mluvčí Automotodromu Jiří Smetana. Pořadatelé podle něj po brněnském odkladu nemají jak získat potřebné peníze na zalistovací poplatek.

Jihomoravský hejtman Michal Hašek reagoval kritikou Automotodromu, který chce podle něj být jediným, kdo si může klást podmínky. „Dokud jde kdokoliv z veřejné sféry Automotodromu na ruku, je to v pořádku. Pokud se ale objeví snaha veřejného sektoru stanovit podmínky pro podporu, je zle,“ uvedl Hašek.

Petr Vokřál: Je mi to velmi líto (zdroj: ČT24)

Pořadatel závodu přitom považoval za hrozbu i možné rozdělení dotace mezi město, kraj a stát. „Pokud neprojde, co bylo plánováno, naše role končí,“ poznamenal. Autodrom sice bude o podpoře závodu ještě jednat, ale výhradně se státem a krajem, Smetana však přiznal, že očekává, že se letos závod neuskuteční. Podobně se vyjádřil i brněnský primátor. „Může nastat situace, kdy vedení Automotodromu a zejména Dorně dojde trpělivost a ukončí to,“ poznamenal Petr Vokřál.

Pořádání jubilejního padesátého ročníku brněnské Grand Prix na Masarykově okruhu ohrožuje už několik měsíců třicetimilionový dluh z loňského ročníku a náklady na letošní zalistovací poplatek (80 milionů), které musí pořadatel vyplatit společnosti Dorna.