Hrází v Koblově završila Ostrava ochranu před stoletou vodou

Ostrava – Osmnáct let po katastrofálních povodních na Moravě, které byly pro Ostravu zvlášť ničivé, dokončilo město systém protipovodňových staveb, které by město mělo ochránit před stoletou vodou. V části Koblov dostavělo kilometr dlouhou a až pět metrů vysokou hráz, která ochrání před velkou vodou lokalitu Žabník ležící u Odry. Ta patřila při záplavách k nejkritičtějším místům v Ostravě.

Obyvatelé desítek rodinných domů z Žabníku budou moci klidněji spát i v době dešťů. Nová hráz by je měla ochránit před stoletou vodou. V červenci 1997 dosahovala v Koblově voda místy až osmi metrů, velké škody způsobily i povodně o tři roky později. Téměř každoročně je před další velkou pohromou zachraňovali hasiči, kteří tam stavěli hráze z pytlů.

„Často to byl souboj o minuty i vteřiny, opakovaně tam pracovaly desítky i stovky hasičů, kteří nanosili tuny písku. Lidé vždy s hrůzou v očích sledovali, jestli to stihneme zastavit,“ popsal ředitel moravskoslezských hasičů Zdeněk Nytra. Vítá, že hasiči teď budou moci přenést síly na místa, která se podobným způsobem vyřešit nedají.

Lidé z Žabníku zažili povodně opakovaně

Lidé z Žabníku jsou rádi, že se po osmnácti letech dočkali pevnější ochrany před často hrozící řekou. „Byl jsem vytopený celkem pětkrát. Poslední škoda byla přes čtyři sta tisíc,“ uvedl například Oldřich Burian. „To, co jsme tady zažívali, bych nikomu nepřál. Přestože mám domek na vyvýšeném místě, v roce 1997 jsem v něm měl téměř dva a půl metru vody. Zatopilo mi to i hospodářskou budovu se zemědělskými stroji,“ líčil Erich Gajda.

Kilometrová hráz začíná u Hřbitovní ulice a končí v náspu mostu v Koblovské ulici. Její výška se v závislosti na terénu pohybuje od více než dvou metrů až po téměř pět metrů. Součástí protipovodňové ochrany je přečerpávací stanice.

Primátor Ostravy Tomáš Macura z hnutí ANO řekl, že touto hrází město dokončilo sérii opatření, která vyplynula z komplexní studie vypracované po záplavách v roce 1997. „Byl to poslední pomyslný kamínek do mozaiky systému ochrany proti velké vodě. A mělo by jít o ochranu před vodou stoletou,“ uvedl. Stavbu hráze město připravovalo od roku 2007, kdy získalo dotaci od státu, která pokryla většinu nákladů. Ty dosáhly téměř sedmdesáti milionů. Zdržení způsobily především zdlouhavé výkupy pozemků.

Povodí Odry chystá další tři stavby

Také podle Povodí Odry je Ostrava chráněna před vylitím řek podstatně lépe než před rokem 1997. Několik protipovodňových staveb ještě připravuje. „Nejblíže k realizaci je oprava hrází na pravém břehu řeky Ostravice před zaústěním do Odry. Máme také připravenou rekonstrukci ochranné hráze na Odře ve Svinově v místě, kde ústí Porubka. Výhledově uvažujeme o zvýšení povodňové ochrany Polanky nad Odrou,“ vyjmenoval generální ředitel Povodí Odry Jiří Pagáč. Dodal, že všechna zásadní problematická místa v Ostravě jsou před velkou vodou zabezpečena. „Výjimkou jsou dílčí problémy v některých obvodech, kde může dojít k vylití menších vodních toků,“ řekl.

Od roku 1997 postihlo Českou republiku devět významných povodní, při kterých zahynulo 135 lidí. Škody dosáhly 190 miliard korun.