Praha chce v září odhlasovat plošný zákaz hazardu

Pražská vládnoucí koalice ANO, ČSSD a Trojkoalice (SZ, KDU-ČSL a STAN) chce v září schválit novelu vyhlášky, která zcela zakáže hazard v Praze. Kdy vstoupí vyhláška v účinnost, ale zatím není jasné. Koalice tak reaguje na přerušení projednávání novely na čtvrtečním jednání zastupitelstva. Kvůli hlasování ANO a ČSSD pro přerušení projednávání vyvolala Trojkoalice dohodovací řízení.

„S kolegy jsme se nakonec domluvili, jak budeme postupovat. Pro mě je to velice vítané, protože připravíme mnohem kvalitnější materiál na zasedání zastupitelstva v září, kdy naplníme literu naší koaliční dohody, kdy opravdu bude nulová tolerance hazardu plošně,“ řekla primátorka Adriana Krnáčová (ANO).

V novele budou výjimky, kde bude hazard povolen, například v hotelových kasinech. „Tam to nemá negativní dopady a nevznikají tu sociopatologické jevy,“ uvedla Krnáčová. Kdy po schválení vstoupí vyhláška v účinnost, se prý zatím koalice nedohodla. Podle primátorky ale bude mezi schválením a nabytím účinnosti časová prodleva.

Původní návrh novely, který projednávali ve čtvrtek pražští zastupitelé, snižoval počet heren, nenavrhoval ale úplný zákaz. V rámci koalice pak při jednání vznikl spor, zda materiál schválit. Pře vyvrcholila vyvoláním dohodovacího řízení ze strany Trojkoalice - ANO a ČSSD měly hlasováním porušit koaliční smlouvu, podpořily totiž návrh přerušení, který předložila opoziční zastupitelka Jaroslava Janderová (ODS).

Novela vznikla na základě žádostí městských částí. Některé se totiž loni rozhodly pro nulovou toleranci, tedy úplný zákaz hazardu. Už dřív herny zcela zakázala například Praha 2, 6 nebo 12. Pražská koalice se v koaliční smlouvě zavázala k zavedení plošného zákazu hazardu.

Vydáno pod