Pražská koalice se otřásá, spor o hazard přešel v dohodovací řízení

Praha – Trojkoalice vyvolala dohodovací řízení s dalšími dvěma členy koalice, která vede Prahu – hnutím ANO a ČSSD. Učinila tak poté, co zastupitelé neschválili vyhlášku, která snižuje počet heren ve městě. Materiál sice prošel radou, ale v zastupitelstvu na hlasování nedošlo, po šesti hodinách zastupitelé projednávání materiálu přerušili. Pokud se během měsíce členové pražské koalice o vyhlášce o hazardu nedohodnou, hrozí i její rozpad.

„Klub Trojkoalice konstatuje, že Hnutí ANO 2011 a ČSSD dnes svou podporou přerušení projednávání koaličně předloženého tisku o regulaci hazardu do příštího zastupitelstva porušily koaliční smlouvu,“ píše se v prohlášení Trojkoalice, pro kterou je regulace hazardu jedním z klíčových témat.

Od poloviny července má podle vyhlášky, již Trojkoalice označila za „těžký, ale koaliční kompromis“, zmizet asi třetina heren, nulovou toleranci nově zavádí Praha 5, 7, 8 nebo například Praha-Řeporyje. Už dřív herny zcela zakázala například Praha 2, 6 nebo 12. Novela vzniká na základě žádostí městských částí.

K zavedení plošné regulace se pražská koalice sociálních demokratů, ANO a Trojkoalice (SZ, KDU-ČSL a STAN) zavázala v koaliční smlouvě a novelu restriktivní vyhlášky schválila před deseti dny městská rada. Dnes ji mělo posvětit zastupitelstvo, podle informací z magistrátu se ale před jeho jednáním objevily silné tlaky, aby zastupitelé vyhlášku neschválili.

Špičky pražské koalice se proto sešly na koaličním jednání; Trojkoalice totiž pohrozila, že jakékoliv změny týkající se hazardu ohrozí pražskou vládu. „Zatím jsme se shodli, že koaliční smlouva je stále naší koaliční smlouvou,“ řekl předseda klubu zastupitelů za ČSSD Karel Březina.

Opoziční zastupitelé vytýkali návrhu řadu chyb i hrozbu žalob

Poté začalo úřadovat celé zastupitelstvo, několikahodinovou debatu provázely dohady uvnitř koalice. Její zastupitelé se nakonec přiklonily k návrhu opoziční zastupitelky Jaroslavy Janderové (ODS), která navrhla debatu přerušit a materiál dopracovat, což bylo nakonec i hlasy koalice schváleno. „Já to nepovažuji za rozpad koalice,“ řekla po hlasování primátorka Adriana Krnáčová (ANO), která materiál zastupitelům předložila, ale diskuse se neúčastnila.

Hlasování o přerušení projednávání předcházela debata, ve které opozice kritizovala krok vedení města. Podle zastupitele a bývalého radního Lukáše Manharta (TOP 09) šlo o netransparetní změnu. Jeho stranický kolega Jiří Nouza upozornil, že výběr zrušených míst je podle něj selektivní a Praze hrozí žaloby ze strany provozovatelů. Za špatně připravený jej označil i zastupitel Ivan Hrůza (KSČM). Janderová zase upozornila, že je v předloženém materiálu řada procesních chyb.

Nejvíc heren má podle návrhu zmizet z Prahy 8. Po zavedení nulové tolerance jich má zaniknout 50, v Praze 7 pak 26, z Prahy 5 jich zmizí 14. O šest méně má být heren v Praze 9 a 11, o tři v Praze 10 a o jednu v Praze 19 a Dolních Měcholupech. Na stejném počtu zůstanou Praha 1 a 3 a také většina menších městských částí.