Z Prostějova zní SOS. Více než dvaceti rodinám hrozí odebrání dětí

Prostějov - Více než dvaceti rodinám z Prostějova, které podle tamního úřadu nejsou schopny zajistit dostatečnou péči o děti, hrozí jejich odebrání. Vedení města se proto obrátilo na sdružení SOS dětské vesničky, které se specializuje na pomoc ohroženým rodinám. Radnice se inspirovala v Přerově, kde terénní pracovníci této organizace působí úspěšně už dva roky.

Sdružení SOS dětské vesničky zahájilo před dvěma roky speciální program Kompas. Jeho cílem je nasměrovat konkrétní rodiny, u kterých hrozí, že jejich děti skončí v dětských domovech či jiných zařízeních, správným směrem. Od června rozšířila organizace tuto sociální pomoc do Prostějova. Její terénní sociální pracovníci už působí v Přerově i dalších městech Olomouckého, Jihomoravského a Karlovarského kraje.

Počty ohrožených rodin mohou narůstat

„V současné době máme v Prostějově asi dvacet rodin, kterým hrozí, že by jim mohly být děti odebrány. Tyto počty mohou narůstat,“ řekla mluvčí Prostějova Jana Gáborová. Potvrdila, že radnice SOS dětské vesničky oslovila sama.

Zatím dvě sociální pracovnice by měly docházet do dvaceti čtyř prostějovských rodin s téměř padesáti dětmi. Jednou s klientek je matka tří dcer Jana Švejdová. Po smrti prostředního dítěte se pokusila o sebevraždu a hrozilo, že přijde o nejmladší dceru. Sociální odbor dospěl k závěru, že k týrání nebo zanedbání dítěte nedochází, je nicméně v obtížné situaci. Terénní pracovnice z SOS dětské vesničky za ní chodí několikrát za týden. „Jsem za pomoc a rady, které dostávám, velmi vděčná. Má rodina se ke mně obrátila zády. Mám finanční a jiné problémy a nemůžu najít práci,“ líčila žena.

Dvanácti rodinám hrozí odebrání dětí (zdroj: ČT24)

Tety pomáhají rodičům postavit se na nohy

Podle konkrétní situace rodiny sociální pracovnice pomáhají dětem, pro které jsou tety, s učením i rozvíjením motorických, psychických a sociálních dovedností. Někdy je doprovázejí do školy. Radičům radí, jak řešit dluhy a často nahromaděné problémy s úřady či dodavateli energií, jak komunikovat s učiteli. Pomáhají s hledáním práce nebo bydlení, učí je, jak lépe hospodařit s penězi a zajistit dětem zdravou stravu. V případech, kdy rodiče berou drogy, se jim snaží pomoci s tím skončit.

Podle údajů vedení organizace SOS dětské vesničky pomohli terénní sociální pracovníci v Přerově, kde je soustředěno velké množství ubytoven pro chudé, i v dalších městech Olomouckého kraje, více než 170 dětem. V celé republice jde pak o téměř pět set dětí. „Zásadní je, aby rodina chtěla spolupracovat,“ říká terénní pracovnice Kateřina Minářová.

Důvody pro odebrání dítěte rodičům musí být podle stanoviska Nejvyššího soudu z roku 2011 vážné, neměla by to být pouze chudoba nebo nevyhovující bytové podmínky. Dítě je podle soudu možné odebrat a umístit do ústavu až v případě, kdy jiná opatření - pomoc samospráv, úřadů, případně nevládních organizací, nevedla ke zlepšení. A také v případech, kdy existují i jiné vážné důvody. Těmi jsou především týrání nebo zanedbávání péče, například v souvislosti s alkoholismem, drogami nebo závislosti na automatech.

Podle Nadace Naše dítě české úřady ročně odeberou z rodin až 3000 dětí. Důvodem je týrání, zanedbávání a zneužívání, ale také zadluženost a špatná sociální situace. Ředitelka nadace Martina Šimůnková uvedla, že někteří rodiče dokonce sami chtějí, aby se o jejich děti postaral někdo jiný, protože to sami nejsou kvůli dluhům a finanční nouzi schopni zvládnout. Zdůraznila, že je třeba posílit preventivní práci s ohroženými rodinami.