Nová Bezručova chata na Lysé hoře zahajuje zkušební provoz

Beskydy - Bezručova chata na vrcholu beskydské Lysé hory, kterou za výrazné podpory dobrovolníků staví Klub českých turistů, zahájila zkušební provoz. Dne 16. června uplynulo přesně 80 let od slavnostního otevření původní chaty, která v roce 1978 vyhořela. Turisté začali usilovat o její obnovu v devadesátých letech. Jen získat stavební povolení jim trvalo 12 let. Oficiální otevření nové Bezručovy chaty bude asi 5. září.

Stavba v náročných podmínkách ve výšce 1300 metrů nad mořem a za přísných podmínek ochránců přírody začala v roce 2012 a chýlí se ke konci. Zbývá dokončit terénní práce v okolí chaty - dostavět kamenné zídky, příjezdy a přístup do chaty. Ještě před oficiálním zahájením tam Klub českých turistů uvítá představitele měst a obcí s názvem Frýdlant, počátkem července chystá představení pro rodiče s dětmi, v průběhu července a srpna plánuje pro zájemce komentované prohlídky. „Zatím jsme ale v režimu zkušebního provozu,“ uvedl Jiří Stejskalík z Klubu českých turistů.

Na stavbu přispěly tisíce dárců finančně i brigádnicky

Zatímco původní chata z třicátých let byla postavená za šest měsíců a stála 600 tisíc korun, na její obnovu musel Klub českých turistů získat přes 30 milionů. Záměr finančně podpořilo moravskoslezské hejtmanství i všechny okolní obce a další sponzoři. Přes pět milionů věnovali na stavbu lidé ve veřejné sbírce. „Kdybychom měli na slavnostní otevření pozvat polovinu dárců, kteří na obnovu Bezručovy chaty přispěli, bylo by to přes šest tisíc lidí,“ zdůraznil Stejskalík.

Osvědčil se také systém sponzorování některých detailů. Svého dárce má každé okno v chatě nebo židle. Tisíce hodin bezplatné práce věnovali nové Bezručově chatě dobrovolníci. „Jen v minulém roce odpracovali 39 sobot a víkendů,“ řekl Stejskalík. Dodal, že další dárci stavbu podpořili také materiálem.

Stavba Bezručovy chaty je téměř hotová (zdroj: ČT24)

Nízkoenergetická stavba čerpá teplo z podzemních vrtů

Nová Bezručova chata je kopií původní útulny, interiéry jsou moderní. Celá budova je nízkoenergetická, teplo do ní proudí z podzemních vrtů. „Objekt je perfektně zateplený ze všech stran, okna jsou trojitá,“ doplnil Stejskalík. Klub českých turistů nabídne v chatě občerstvení a noclehy v šesti dvoulůžkových pokojích a ve dvou společných noclehárnách pro dvanáct a osm lidí. Kromě toho tam chce vytvořit centrum ekologické výchovy pro děti.

Petr Bezruč poslal na Lysou horu jen zdravici

Původní dřevěná útulna pro turisty stála na vrcholu Lysé hory již v roce 1880. Moderní turistickou chatu postavila Pobeskydská župa Klubu českých turistů v roce 1934 podle projektu architekta Františka Knoblocha. O zakázku se neúspěšně ucházeli i slavní bratři Šlapetové. Na zahájení provozu 16. června 1935 dorazilo na Lysou horu přes tři tisíce lidí. Pozvaný byl i básník Petr Bezruč, po kterém byla chata později pojmenovaná. I když na beskydský vrchol často chodil, na slavnost nepřišel a poslal jen zdravici.

Při požáru zahynulo dítě pomocné kuchařky

První velkou chatu tam otevřel německý spolek Beskiden Verein v roce 1895. Vyhořela německá i česká chata. Příčina požáru nebyla nikdy jednoznačně objasněna. Spekulovalo se o vadné elektroinstalaci. Údržbář, který neodborně zapojil elektrický bojler, však krátce po požáru zahynul při autonehodě a tak se nepodařilo tuto verzi došetřit. Šířila se také fáma, že chatu zapálil její vedoucí, aby zakryl manko. To však odkryla kontrola den před požárem a vedoucí ho zaplatil. Při požáru zahynul tříletý syn pomocnice z kuchyně. Klub českých turistů usiloval o obnovu chaty osmnáct let. (Zdroj: Klub českých turistů)