Rybářům začala sezona dravců parádními úlovky

16. června má sice v kalendáři svátek Zbyněk, ale tento den slaví po republice mnohem víc lidí než jen nositelé uvedeného jména. 16. červen je totiž velkým svátkem pro rybáře, kterým začíná sezona lovu dravců - štik, sumců, candátů a bolenů. Hned první den proto po celém Česku tradičně vyrážejí na lov desetitisíce rybářů, kteří každoročně právě na začátku sezony mívají největší úlovky.

Jedním z míst, kam rybáři na dravce vyrazili, je přehrada Skalka u Chebu. A hned na úvod sezony se jim tam dařilo. Ladislav Regál tam chytil štiku dlouhou 105 cm. Jak říká, je to zatím největší ryba, jakou kdy ulovil. Samozřejmě si tak splnil svůj sen. Prozradil, že štiku chytil na plotici a musel ji zdolávat asi 20 minut. Protože ale ani u vody nic není zadarmo, vstávat musel pan Regál už ve 4 hodiny ráno. A podobně se hned první den usmálo štěstí i na dalšího rybáře na stejné přehradě - ten chytil pro změnu pěkného candáta. Prý na tomto místě poprvé po třech letech. 

Sezona lovu dravých ryb - 16. 6. - 31. 12. - je možné chytat:

  • štiku obecnou
  • bolena dravého
  • candáta obecného
  • sumce velkého

Období od 1. ledna do 15. června je pro ryby dobou hájení. Jak vysvětlil porybný Marcel Nedorost, období klidu slouží k tomu, aby se ryby mohly v klidu vytřít. Když pak 16. června sezona znovu začne, bývají na vodě přímo manévry. Podle Českého rybářského svazu může konec hájení dravců využít přibližně 200 tisíc českých a moravských rybářů. Více práce má proto i rybářská stráž - dohlíží, jestli lovci dodržují předpisy.

Pavel Vrána z Českého rybářského svazu vysvětlil, že optimální podmínky pro lov různých dravých ryb se liší - a to hlavně podle počasí. „Když je hezky a hodně teplo, dá se očekávat, že bude brát víc sumec,“ uvedl Pavel Vrána. Pokud je počasí vyrovnané, ať už ošklivo, nebo hezky, berou podle něj candáti. Další z rybářů doplnil, že vhodná denní doba pro lov jednotlivých druhů ryb se taky liší. Při západu slunce prý berou hlavně sumci a candáti, brzy ráno úhoři a štiky, uvedl předseda Moravského rybářského svazu Milana Čaja.

Roční přehled ulovených dravých ryb na takzvaných mimopstruhových vodách:

  • štiky - 62 000
  • candáti - 55 000
  • sumci - 13 000

Zdroj: Český rybářský svaz

Povolenku pro lov na mimopstruhových vodách si letos koupily dvě třetiny rybářů v Česku. Ti během sezony vyloví víc než 130 000 dravých ryb. Statisíce jich do revíru po sezoně opět vysadí. „V průběhu růstu jsou velké ztráty, řada ryb je spláchnutá povodněmi do Německa, část zahyne přirozenou smrtí, část spořádají jiní dravci,“ popsal statistiku loňský úlovků Pavel Vrána z Českého rybářského svazu. Například z každoročně vysazených více než 930 000 candátů jich loni rybáři v rámci českého svazu vylovili jen 43,2 tisíce.

Počet sportovních rybářů v ČR - celkem 310 000

  • Čechy - 240 000
  • Morava, Slezsko - 70 tisíc

Zdroj: Český rybářský svaz

Začala sezona lovu dravých ryb (zdroj: ČT24)