V Trnové se potvrdila kontaminace pitné vody

Kompletní výsledky rozborů prokázaly kontaminaci vody v Trnové u Prahy, kde od víkendu platí zákaz používání pitné vody. Ve vodě je zvýšené množství bakterií. Hodnoty jsou mezní.

V případě Trnové lidé vodu nesmějí nejen pít, ale ani z ní vařit nebo se v ní umývat. Podle hygieniků lidem hrozí střevní potíže. „Seznámíme provozovatele s výsledky a budeme s ním dál jednat,“ uvedla Libuše Polanská z krajské hygienické stanice. Má se provést dezinfekce a upravit technologie tak, aby voda odpovídala normám. Vodovod v obci provozuje firma Reinwasser, která se už dřív proti zjištění ohradila. K výsledkům se konkrétně vyjádří, až obdrží závěrečný protokol. Už předběžné rozbory byly pro společnost překvapením, protože podobné problémy se podle mluvčího Tomáše Kubíka nikdy neobjevovaly. „My se teď snažíme co nejrychleji té věci přijít na kloub. Udělali jsme si dnes odběry, jenomže naše první výsledky budou nejdřív ve středu,“ uvedl Kubík.

Kde se bakterie ve vodě vzaly, je záhadou i pro starostu Štefana Moravčíka (nez.). „To je ojedinělý případ, že se tam vyskytly bakterie. To nikdy nebylo, přitom vzorky se odebíraly často,“ řekl. Přesná příčina zatím není známá, uvedl starosta. Výsledky hlavního rozboru budou k dispozici až ve čtvrtek. V obci zhruba se 130 obyvateli tak zatím maji lidé přistaveny dvě cisterny.

Voda v Trnové je podle Polanské nevyhovující v řadě mikrobiologických ukazatelů. „Jsou to sice mezní hodnoty, ale značí to, že ta voda není dostatečně upravovaná,“ míní. Hygienici odhalili bakterie běžně se vyskytující v povrchových vodách. „Je tam pozitivní biologický nález, to znamená, že tam jsou mikroorganismy, které se vyskytují v povrchových vodách, jsou tam živé organismy, celkové organismy, takže to svědčí o tom, že ta úpravna asi není dostatečně funkční,“ předpokládá Polanská. Starosta si ale myslí, že se kontaminovaná voda mohla dostat do vodovodu i odjinud.

Situace v Trnové je podle hygieniků v regionu spíše výjimečná. Zákazy bývají sice ojediněle vyhlašovány i jinde, ale většinou kvůli chemickým ukazatelům. „Třeba překračují limity dusičnany, takže je vydán zákaz s tím, že je možné se vodou mýt,“ řekla Polanská obecně k situaci v regionu.