Pro záchranu krkonošských luk se vrací tradiční způsob hospodaření

Vrchlabí (Trutnovsko) – Dát neudržovaným krkonošským loukám podobu, jakou měly před desítkami let, se pokoušejí tamní ochranáři. Aby se lépe dařilo vzácným krkonošským rostlinám, vracejí se k původnímu způsobu hospodaření, kdy byly louky pravidelně sečeny a spásány.

Krkonošské louky ožívají, vrací se dávný způsob péče (zdroj: ČT24)

Již pouze na dvou místech v Krkonoších roste a na podzim kvete kriticky ohrožený druh hořečku. „V rámci Krkonoš bylo dříve zaznamenáno více než 60 lokalit hořečku mnohotvarého českého,“ srovnala Alena Bartošová ze Správy Krkonošského národního parku. Rostlina téměř zmizela proto, že se v uplynulých desetiletích na řadě krkonošských luk vůbec nehospodařilo. Původní druhy na nich začaly ustupovat jiným, kterým se v náhle vzniklé divočině daří lépe. Správa parku se proto začala o některé louky s kriticky ohroženou florou starat. Náletové rostliny, které tam nepatří, jako jsou vrby, odstraňují.

Správa KRNAP v rámci projektu zaměstnala zhruba desítku lidí, klíčovou roli ale hrají dobrovolníci – pomáhají žáci ze škol i krkonošští hospodáři. „Péči si můžeme dovolit díky projektu Life Concordica, který je podpořen z fondů Evropské unie,“ poznamenal mluvčí správy Radek Drahný.

Vedle ručního sečení nechávají ochranáři vybrané louky navíc spásat ovcemi i hovězím dobytkem. Zvířata by se měla na podzim objevit i na louce nad Černým Dolem – jedné z těch, kde roste téměř vymizelý hořeček.