Rozhledna bez majitele: Z Čížovky se ještě nerozhlédnete

Návštěvníkům rozhledny Čížovka na Mladoboleslavsku mělo být k dispozici parkoviště i sociální zázemí. Nic z toho ale na místě nestojí. Nedostavěná je i samotná rozhledna, a to kvůli vleklým sporům mezi majiteli pozemku a středočeským krajem. První turisté měli na moderní rozhlednu vystoupat už na konci roku 2012. Stavba, která měla trvat necelý rok, se ale protáhla.

Ve Středočeském kraji je padesát pět fungujících rozhleden. Ta mladoboleslavská by i tak byla specifická. „Je unikátní tím, že je to čtyřboký jehlan, který se v České republice nikde neopakuje, má čtyři plošiny vyhlídkové, z toho jednu skleněnou,“ popsal předseda Klubu přátel rozhleden Jaroslav Fábera. 

S nápadem postavit rozhlednu v turistické oblasti přišli majitelé pozemku. Její stavbu financoval z veřejných peněz kraj. Pozemek od nich neodkoupil, ale zdarma pronajal. „Ve chvíli, kdy se ta stavba začala realizovat, tak bylo vyhodnoceno jako dostatečné řešení pronájem na několik let dopředu,“ uvedla mluvčí kraje Nicole Mertinová.

Práce na rozhledně se ale před rokem zastavily. Kraj totiž odmítá platit další práce. Ty teď zajišťuje firma majitelů pozemku. Rozhledna má stát 5 300 000 korun a prostavěno je 80 procent. Rozdíl zatím financují subdodavatelé. „Vyhodnocujeme, z jakého důvodu vícepráce vznikly. Zda to byla nějaká chyba v projektu, či při samotné stavbě,“ doplnila mluvčí. S cenou stavebních úprav a víceprací může podle kraje souviset i výška rozhledny. Ta měla být podle záměru o několik metrů nižší. 

Kraj rozhlednu zatím dokončit nechce. Po kolaudaci by se totiž stala majetkem vlastníků pozemku. A ten chce kraj odkoupit. Přestože se obě strany ještě definitivně neshodly, v jednom jsou zajedno – rozhlednu chtějí otevřít ještě tento rok.

Rozhledna bez majitele: Z Čížovky se ještě nerozhlédnete (zdroj: ČT24)