Miliony na Grand Prix? Podporu musí primátor hledat i v opozici

Brno – Město zváží poskytnutí mimořádné dotace brněnské Grand Prix, prohlásil v úterý primátor Petr Vokřál (ANO). Vzít 50 milionů korun z městské kasy ale možná nebude tak jednoduché. Proti jsou například koaliční zastupitelé za Stranu zelených. Naopak některé opoziční strany nevylučují, že zvednou ruce pro.

Padesát milionů korun na padesátý ročník Grand Prix v Brně. Štědrý návrh brněnského primátora, kterým reagoval na oznámení Automotodromu, že dál nemá zájem závody organizovat, je nyní v rukou zastupitelů. Ti budou pravděpodobně už 23. června hlasovat o tom, zda motocyklovou akci podpoří z městské kasy.

Už nyní je jasné, že hlasy koalice stačit nebudou a primátor bude muset hledat podporu i v opozičních řadách. Koalice totiž v otázce podpory Grand Prix není jednotná. „My takový návrh nepodpoříme, je to náš dlouhodobý názor. Jsou tam rizika, že když kraj i stát uvidí, že tu záležitost může v budoucnu z rozpočtu podporovat jenom město, tak nebudou mít motivaci v příštích letech nějakou podporu dávat,“ myslí si náměstek primátora Martin Ander (Strana zelených). „Za sebe tento návrh podpořím, ale neprobrali jsme to na klubu, takže nevím, co na to říkají ostatní,“ dodal Matěj Hollan z koaličního hnutí Žít Brno.

Opoziční podpora úplně vyloučená není. Z ostatních klubů zaznívá: je to překvapení, dovedeme si představit, že budeme pro, ale chceme víc informací. „Pokud nebude jasné, jaké jsou náklady a výnosy a jaká je provázanost firem na společnost Automotodrom, tak to jistě nepodpoříme. Pokud bude transparentní návrh s nějakým konkrétním řešením, jsme ochotni o tom přemýšlet,“ uvedl předseda zastupitelského klubu TOP 09 Jaroslav Kacer.

Jaroslav Kacer (TOP 09) o možné podpoře Grand Prix v Brně (zdroj: ČT24)

„Na první poslech nám přijde jednorázová injekce 50 milionů jako nekoncepční řešení, protože problém posouvá pouze o rok a nedovedu si představit, že by to každý rok do budoucna táhlo a dotovalo 50 miliony jenom město,“ dodal sociálnědemokratický zastupitel Oliver Pospíšil. ČSSD je podle něj připravena podpořit záchranu Grand Prix, jen pokud vedení města předloží smysluplný a transparentní plán.

Oliver Pospíšil (ČSSD) o možné podpoře Grand Prix v Brně (zdroj: ČT24)

Zachování Grand Prix považuje za důležité i Libor Šťástka z ODS. „Na druhou stranu návrh vedení města zadotovat 50 miliony soukromý podnik je kontroverzní. Musí být maximálně transparentní, nesmí odporovat zákonu, zastupitelé musí mít všechny relevantní podklady, například o hospodaření Automotodromu,“ myslí si Šťástka. „Pokud by to šlo na podporu soukromého subjektu, bude to špatně. Pokud bude organizace patřit městu, nemám s tím problém,“ dodal zastupitel za KSČM Martin Říha.

Libor Šťástka (ODS) o možné podpoře Grand Prix v Brně (zdroj: ČT24)

Padesát milionů na závody by město chtělo uvolnit ze svých rezerv. Jde o částku, za kterou by mohlo Brno pořídit třeba novou tramvaj nebo deset autobusů na zemní plyn. „Není to drahý příspěvek jednomu z mnoha sportů, já sama nejsem příznivcem hlučných motorek v lese, ale pro nás znamená tato podpora výraznou celosvětovou propagaci města Brna,“ argumentuje náměstkyně primátora Klára Liptáková (KDU-ČSL).

Klára Liptáková (KDU-ČSL) o možné podpoře Grand Prix v Brně (zdroj: ČT24)

Na jakou stranu se většina zastupitelů přikloní, bude jasné už za dva týdny, kdy o návrhu budou zastupitelé hlasovat.