Další záchrana Grand Prix? Brno zváží dotaci 50 milionů

Brno – Kvůli velké finanční zátěži nechce Automotodrom Brno pořádat letošní 50. ročník Grand Prix. Podle primátora Brna Petra Vokřála (ANO), tak město zváží poskytnutí mimořádné dotace 50 milionů na zachování velké ceny. Původně přitom mělo Brno na letošní ročník přispět jen deseti miliony.

„Od organizátora jsme se dozvěděli, že nemá dále zájem organizovat Velkou cenu v Brně ani v letošním roce a že o tom bude v pátek jednat s promotérskou společností Dornou,“ řekl primátor. Závod by se přitom měl konat už 16. srpna letošního roku. 

Podle Vokřála nechce Automotodrom nadále prohlubovat ztrátu, která vznikla při minulých ročnících. Důvodem bylo navýšení zalistovacího poplatku na zhruba 70 milionů korun, který je potřebný pro získání licence na pořádání závodů. Ten je potřeba zaplatit promotérovi mistrovství světa silničních motocyklů, španělské společnosti Dorna, které ještě ale nebyl uhrazen dluh za loňský ročník.

„Velká cena dělá dobré jméno Brnu a má pro město i stát velký ekonomický přínos. Bylo by škoda to ztratit a považoval bych to za ostudu,“ vysvětlil Vokřál. Právě z toho důvodu se Brno, které je pětiprocentním akcionářem v Automotodromu, rozhodlo zvážit mimořádnou dotaci. O ní bude ještě rozhodovat rada a červnové zastupitelstvo.

Primátor naznačil, že je nutné hledat právní postup, který umožní sportovní akci podpořit. „Máme nějakou představu, jak by to mohlo jít, ale musíme vše ověřit. Chceme tento klíčový podnik v Brně udržet. Jsem přesvědčený o tom, že je to celostátní zájem,“ dodal Vokřál.

Brno pomůže GP padesátimilionovou dotací (zdroj: ČT24)

Kraj chtěl také zachránit Grand Prix

Původně se o záchranu závodu Grand Prix pokusil Jihomoravský kraj. Loni se totiž ukázalo, že slíbenou třicetimilionovou vládní dotaci na ročník 2014 nemá promotérovi kdo poslat. Nakonec se jako příjemce peněz nabídl kraj, na jehož účet slíbené finance letos na jaře přišly. Jak se ale později ukázalo, dotace byla vázaná na letošní ročník, nikoliv na loňský, za který Automotodrom stále dluží.

I proto Automotodrom odmítl podepsat krajem nabízenou smlouvu. „Pan hejtman nám znovu poslal výzvu k podpisu smlouvy, kterou už jsme dříve označili za nepřijatelnou, stejně tak i společnost Dorna. My jsme mu odeslali odpověď, ve které ho informujeme, že tuto smlouvu opravdu podepsat nemůžeme,“ uvedl Smetana. Podle něj má nabízený kontrakt řadu právních vad.

Miliony na Grand Prix zatím leží na kraji, to se ale přestává líbit ministrovi financí. „Pokud není schopen použít peníze na Velkou cenu, nechť je vrátí a my to zajistíme nějak jinak,“ vyzval už dříve Babiš Jihomoravský kraj. Kraj ale dotaci zřejmě jen tak vrátit nehodlá. „Státní dotace je do 31. 12. 2015, není důvod spěchat s vrácením, když Grand Prix naznačuje ochotu jednat. Jinak pro ministerstvo financí i Brno platí stejné podmínky veřejné podpory jako pro Jihomoravský kraj,“ uvedl v SMS zprávě pro Českou televizi hejtman Michal Hašek (ČSSD).

Proto má Jihomoravský kraj peníze stále na účtu a nabízí je pro letošní ročník. Chce k nim přidat dalších 20 milionů korun, ale padesátimilionovou dotaci si podmiňuje spolupořadatelstvím. Na to Automotodrom nepřistoupil.