Rada Prahy schválila regulaci hazardu, zmizet má třetina heren

Praha - Rada hlavního města Prahy schválila novelu vyhlášky o regulaci hazardu, do které zapracovala připomínky městských částí. Od poloviny července má z města zmizet asi třetina heren, nulovou toleranci nově zavádí Praha 5, 7, 8 nebo například Řeporyje. Novelu musí ještě schválit zastupitelstvo.

Zastupitelstvo bude dále diskutovat nad hernami v Praze 4. Městská část požadovala vyškrtnout ze seznamu povolených míst 20 adres, zůstat měla jen kasina. Magistrátní komise pro regulaci loterií ale u 12 z nich navrhuje je na seznam zařadit.    

Nejvíc heren má podle návrhu zmizet z Prahy 8. Po zavedení nulové tolerance jich má zaniknout 50, v Praze 7 pak 26, z Prahy 5 jich zmizí 14. O šest méně má být heren v Praze 9 a 11, o tři v Praze 10 a o jednu v Praze 19 a Dolních Měcholupech. Na stejném počtu zůstanou Praha 1 a 3 a také většina menších městských částí.    

Novela vzniká na základě žádostí městských částí. Některé se totiž vloni rozhodly pro nulovou toleranci, tedy úplný zákaz hazardu. Kvůli původně uvažované změně počtu míst pro herny se v Praze 12 z iniciativy opozice dokonce sešlo mimořádné zastupitelstvo. To nakonec navýšení počtu heren neschválilo. Rada ale ještě předtím odeslala seznam sedmi nových adres na magistrát, jeho komise pro regulaci loterií ho ale nedoporučila.    

Současné znění vyhlášky o hazardu v Praze platí od října 2013. Hazard tehdy zcela zakázaly například radnice Prahy 2, 6 nebo 12, další jej omezily. Nová pražská koalice ANO, ČSSD a Trojkoalice (Strana zelených, KDU-ČSL a STAN) se v koaliční smlouvě zavázala zavést nulovou toleranci hazardu plošně na celém území metropole. Podle zastupitelky Petry Kolínské chce Strana zelených návrh na „celopražské vymýcení heren“ do připomínkovacího řízení předložit v září.

Nonstop herna-bar
Zdroj: ČT24

Počty míst, kde je povoleno provozovat loterie:

Současný stav/Návrh vyhlášky

Vydáno pod