Obyvatelům Prahy 6 hrozí nákaza žloutenkou, připustili hygienici

Hygienici nevylučují, že obyvatelům pražských Dejvic a Bubenče, kteří pili kontaminovanou vodu, může hrozit nákaza žloutenkou typu A. Potvrdila to Zdeňka Jágrová z hygienické stanice hlavního města. Státní zdravotnický ústav pak nabádal, aby lidé nepoužívali staré filtry pro úpravu pitné vody, mohly by v nich totiž přežít viry a bakterie, které problém způsobily. Kvůli zdravotním potížím vyhledalo lékaře na konci května celkem 2 600 osob.

Obyvatelům Prahy 6 hrozí nákaza žloutenkou, připustili hygienici (zdroj: ČT24)

Lidem z Prahy 6, kteří pili kontaminovanou vodu, hrozí v krajním případě nákaza žloutenkou typu A. „Byť v tom nálezu nebyla, tak nelze říct, že ta možnost vůbec neexistuje,“ uvedla Zdeňka Jágrová z hygienické stanice hlavního města. Opírá se o zkušenosti z předchozích epidemií v zahraničí, při kterých se hepatitida objevila. Její inkubační doba je až šest týdnů, takže lze ještě teď nemoci předejít očkováním.

Do vodovodu v Praze 6 se na konci května dostaly bakterie, které lidem způsobily žaludeční a střevní potíže. Bez pitné vody bylo několik dní 32 000 lidí. Náhradní zásobování zajišťovaly PVK přistavenými cisternami s pitnou vodou. Kontaminaci zřejmě způsobila odpadní voda, která pronikla do vodovodního řadu poškozeným slepým ramenem z roku 1925. To nebylo zaneseno v mapách, a tak o něm vodohospodáři nevěděli.

Zjištění pražských hygieniků ukázalo, že špatně bylo i lidem, kteří závadnou vodu nepili. Může za to zřejmě vir, který byl ve vodě nalezen spolu s bakteriemi. Člověk, který vodu vypil, mohl nevědomky nákazu předat jinému například kýchnutím.

Firmy zatím o odškodnění nežádají

Lékaře muselo kvůli špatné vodě vyhledat přes 2600 lidí a Pražské vodovody a kanalizace (PVK) dosud obdržely 2166 žádostí o odškodnění. Tři stovky už odeslaly pojišťovně k vyřízení, ta jich uzavřela polovinu a na odškodném vyplatila 800 000 korun. Žádného žadatele dosud pojišťovna neodmítla.

Lidé, kteří žádají o pětitisícové odškodnění, musejí předložit několik dokumentů. „Uznáváme lékařskou zprávu s datem ošetření od 23. do 29. května, tedy po dobu hygienické závady, nebo výpis ze zdravotní karty od praktického lékaře. Pokud mají lidé účtenku z lékárny, proplatí pojišťovna navíc i léky nebo regulační poplatky,“ řekl mluvčí PVK Tomáš Mrázek. Žádosti o odškodnění ze strany firem, které mohly v důsledku přerušených dodávek vody přijít o zisk, Pražské vodovody a kanalizace zatím neobdržely.

Kvůli zanesení vody bakteriemi neodjedou místní děti na školu v přírodě, protože nesmí ze zákona dva týdny před odjezdem přijít do kontaktu s epidemií. „Rodiče nemohli potvrzení o bezinfekčnosti podepsat, protože by lhali,“ sdělila Jágrová.

Městská část kvůli kontaminaci podala trestní oznámení na neznámého pachatele, podezřelý má být z obecného ohrožení z nedbalosti.