Kvůli znečištěné vodě na Praze 6 padlo trestní oznámení

Starosta Prahy 6 Ondřej Kolář (TOP 09) podal trestní oznámení kvůli znečištěné vodě. Oznámení je podáno na neznámého pachatele, který se měl dopustit zločinu obecného ohrožení z nedbalosti. Zasaženo bylo na 32 tisíc obyvatel městské části, lékaři evidovali nejméně 460 nemocných.

Odškodnění kvůli vodě, pojišťovna vyplatila už 400 tisíc korun (zdroj: ČT24)

Hygienici označili vodu v Dejvicích jako pitnou minulý čtvrtek, voda podle rozborů už neobsahovala bakterie ani viry. Ještě do víkendu byly v ulicích Prahy 6 k dispozici cisterny s náhradní vodou. Nyní radnice Prahy 6 řeší se společností Pražské vodovody a kanalizace (PVK) náhradu škody postižených. Každému, kdo doloží potvrzením od lékaře nebo stvrzenkou z lékárny o koupi léků na průjem, že se ho problémy s vodou dotkly, nabízejí odškodnění 5 tisíc korun. Dosud se ozvalo přes třináct set obyvatel, bez nedostatků ale bylo jen přes tři sta žádostí. Starosta Prahy 6 Ondřej Kolář by uvítal, kdyby se odškodnění uplatnilo plošně. O náhradu mohou napsat i místní podniky.

PVK potom plánuje odpustit vodné a stočné za období dvou týdnů pro obyvatele městské části, Kolář přednesl návrh, aby šlo o celý měsíc. „Radnice městské části Prahy 6 dál jedná se společností Pražské vodovody a kanalizace,“ uvedla vedoucí tiskového odboru městské části Libuše Stoklásková.

Bez pitné vody byli obyvatelé Prahy 6 oficiálně od neděle 24. května do čtvrtka 28. května, problémy s kvalitou vody ale vznikly dřív. Náhradní zásobování zajišťovala PVK 60 cisternami. Praha 6 vozila pitnou vodu do škol a domů seniorů a poté ji začala zdarma rozdávat i obyvatelům. Kontaminaci způsobila zřejmě odpadní voda, která pronikla do vodovodního řadu poškozeným slepým ramenem z roku 1925, které nebylo zaneseno v mapách. Vodovod v těchto místech navíc vede pod kanalizací, což je zakázáno.