Zachráněný havířovský Směrník ozdobí nové sídlo památkářů v Ostravě

Ostrava – Asi sto třicet tisíc korun bude stát oprava železobetonové sochy Směrník, která do loňského jara vítala a vyprovázela cestující na havířovském vlakovém nádražím. Vedení města chtělo nádraží zbourat a nechtělo tam ani tuto sochu, která tam stála pětačtyřicet let. Občanské sdružení Důl architektury, které bojuje za záchranu nádraží, ji koupilo za korunu a zajistilo převoz do Ostravy. V areálu Dolu Michal ji nyní opravuje sochař Tomáš Skalík. Poté bude umístěna před novým sídlem památkového ústavu v Ostravě.

Podle představitelů magistrátu byla socha Václava Urby v havarijním, téměř neopravitelném stavu. Dříve než přistoupili na žádost členů sdružení Důl architektury a prodali Směrník za symbolickou cenu, nechali ho oplotit a plánovali jeho odstranění a demolici. Nejvážnějším problémem byl podle posudku, který mělo město k dispozici, rezavějící krček sochy. „Vypadá to, že jde jen o povrchovou korozi, která ale způsobuje, že od zkorodovaného kovu odskakují drobné kousky betonu,“ uvedl restaurátor Tomáš Skalík.

Rekonstrukce sochy bude stát asi 130 tisíc

Do Směrníku chce navrtat nový nerezový čep a poté zatmelit povrchové praskliny. Pak sochu důkladně očistí. „Povrch je za desetiletí, kdy byla socha venku, znečištěný. Uchytily se tam i řasy, mechy, lišejníky, které budeme odstraňovat,“ popsal Skalík.

Podle Jakuba Ivánka ze sdružení Důl architektury jde o zdařilý doklad takzvaného brutalistního stylu, který se začal uplatňovat v době politického uvolňování v druhé polovině šedesátých let minulého století. „Představitelé Havířova udělali chybu, že se sochy zbavili,“ je přesvědčený Ivánek. Dodal, že brutalistní díla bývají často podceňována a ničena.

Sdružení zaplatilo odstranění sochy z přednádraží v Havířově i její převoz do Ostravy. Předtím se dohodlo se státními památkáři z Ostravy, že sochu převezmou do svého majetku a opraví. V současné době úřad čeká na dokončení rekonstrukce nového sídla v Ostravě-Fifejdách, kam se bude stěhovat z nevyhovujících prostor v Přívoze. Před novým sídlem bude Směrník umístěn na novém podstavci. „Místo vybrali architekti. Vzhledem k tomu, že toto monumentální dílo váží několik tun, musí umístění navrhnout statik,“ uvedl ředitel ostravského památkového ústavu Michal Zezula.

Do Havířova se možná vrátí kopie sochy

Z plánů na bourání havířovské nádražní haly prozatím sešlo. Ministerstvo kultury i přes apel řady předních architektů opakovaně a zřejmě definitivně odmítlo zapsat budovu postavenou v bruselském stylu do seznamu kulturních památek. Zachránci nádraží doufají, že se jednou před zrekonstruovanou halu vrátí i věrná kopie Směrníku, který tam podle architektů i řady obyvatel města patří. Představitelé magistrátu to nevylučují. Nechali si k dílu udělat podrobnou dokumentaci.