Zachraňte Trúbu, volá Valašské království při odchodu ze Štramberku

Štramberk - Valašské království, kterému Štramberk po šesti letech neprodloužil smlouvu na provozování hradu Trúba, neodchází v dobrém. Žádá od města, které je majitelem, vrácení části investovaných peněz. Radnice to odmítá. Šéf společnosti Tomáš Harabiš také kritizuje, že město rozdělilo provoz hradního areálu. Rozhlednu a Jaroňkovu útulnu bude spravovat samo, turistická chata má fungovat samostatně pod novým nájemcem. Za záchranu chaty a proti rozdělení hradu organizuje Harabiš petici.

Do areálu štramberské Trúby patří památkově chráněná Jaroňkova útulna i Turistická chata doktora Hrstky. Tu má Valašské království opustit do konce května. Po městě chce kompenzaci za více než dvoumilionové investice. Tomáš Harabiš požádal o šedesát tisíc korun za věci, které nemůže odvézt. „Udělali jsme nové podlahy, jsou tady nová kamna, obložení, lustry, baterie, stoly, posezení,“ řekl Harabiš.

Radnice ale nároky neuznává. Argumentuje, že nemá podklady, na základě kterých by mohla Valašské království vyplatit. Rekonstrukce probíhala za minulého vedení města. „Nemáme k dispozici žádnou konkrétní dokumentaci. Nevíme, jestli město s těmito úpravami souhlasilo. Pokud nedošlo k úhradě, měl by to nájemce prokázat,“ uvedl starosta Štramberku David Plandor.

Spor začal kvůi rekonstrukci Jaroňkovy útulny

Štramberk neprodloužil Valašskému království smlouvu po loňských sporech kvůli rekonstrukci Jaroňkovy útulny - budovy z roku 1925 s prvky lidové architektury, která přiléhá k hradní věži. Je ve špatném stavu a bývalé vedení města ji chtělo opravit už loni. Valašské království se postavilo proti a odmítlo ji vyklidit. Harabišovi vadilo, že se o opravách dozvěděli na poslední chvíli. Argumentoval ale hlavně tím, že začátek stavby v nevhodném květnovém termínu zničí celou turistickou sezonu, protože vstup do Trúby zablokuje staveniště. Radní vysvětlovali, že se až v únoru dozvěděli o přidělení dotace, rekonstrukci nicméně odložili. Smlouvu s Valašským královstvím ale neprodloužili.

Spory Valašského království a města Štramberk

Nově zvolené vedení města se s Harabišem na rekonstrukci útulny dohodlo. Začala v únoru. Trúba je nyní zavřená a není jasné, jak dlouho bude nepřístupná. „Pokud vše půjde krásně a ideálně, doufáme, že v průběhu sezony bude, byť omezeně, přístup na rozhlednu možný,“ řekl starosta.

Hrstkova chata je bez Trúby neudržitelná, říká Harabiš

O nutnosti opravit památkově chráněnou útulnu nepochybuje ani Valašské království. Harabišovi ale vadí, že město oddělilo od hradu Hrstkovu chatu, která se podle něho bez příjmů ze zbytku hradu ekonomicky neudrží. „Chata žije z provozu věže a z akcí tam pořádaných,“ zdůraznil.

Jako předseda občanského sdružení Rytíři hradu Štramberk zorganizoval protestní petici. Apeluje také na odkaz Adolfa Hrstky, který se koncem minulého století zasloužil o záchranu pozůstatků hradu a dalších kulturních hodnot Štramberku. Podle starosty nemusí být současné rozdělení provozu trvalé. „Letošní sezona bude nestandardní, protože probíhá rekonstrukce Jaroňkovy útulny. Neznamená to, že bychom chtěli do budoucna areál úplně rozdělit,“ řekl Plandor. Nový nájemce chaty má zatím smlouvu do konce roku.