Byla část justičního areálu předražená? Soud má znovu hledat odpověď

Olomouc, Brno - Zastavení trestního stíhání expředsedy brněnského krajského soudu Jaromíra Pořízka zatím není definitivní. Vrchní soud nařídil jeho nové posouzení. Vyhověl tak stížnosti žalobkyně. Pořízek čelil obžalobě za pochybení při výstavbě části justičního areálu v Brně. Podle prosincového rozhodnutí ostravského krajského soudu ale k trestnému činu nedošlo.

Když v Brně vznikal justiční areál, stavělo se v jeho blízkosti i sídlo státních zástupců. Vedení krajského soudu v čele s Jaromírem Pořízkem zadalo zakázku stejné firmě, která stavěla hlavní soudní budovu. Tím byla podle státní zástupkyně vyloučena férová soutěž a stát mohl přijít až o 35 milionů korun.

V únoru 2014 byl proto Jaromír Pořízek obžalován ze zneužití pravomoci veřejného činitele, porušování povinností při správě cizího majetku a porušování závazných pravidel hospodářského styku. Pořízek přišel v červenci o post předsedy i soudcovský talár a v soudní síni v Ostravě usedl na pro sebe nezvyklou pozici obžalovaného.

Obžalobu na Jaromíra Pořízka znovu projedná soud (zdroj: ČT24)

V prosinci Krajský soud v Ostravě stíhání ukončil s tím, že se trestný čin nestal. Obvinění od počátku odmítal i sám Pořízek. „Trestní stíhání považuji za naprosto absurdní, nesmyslné a myslím si, že velmi podivné,“ uvedl už dříve Pořízek v rozhovoru pro ČT. Stejně tak nesouhlasil s tím, že by se náklady na celý justiční areál z ničeho nic vyšplhaly z 800 milionů korun na dvě miliardy. Při stanovení prvotní částky podle Pořízka nebyly známy všechny údaje z dokumentace, například napojení na komunikace a sítě. V původním zadávacím řízení se nepočítalo ani s tím, že se do nového areálu přestěhuje Okresní státní zastupitelství Brno-venkov.

Příliš drahý justiční areál?

  • Nový areál vznikl v letech 2006-2009 v brněnské Polní ulici
  • Projekt si vysloužil kritiku kvůli vysokým nákladům. Ty se v roce 2005 odhadovaly na zhruba 800 milionů korun, po přesném vyčíslení nákladů pak cena vzrostla na 1,674 miliardy korun. Tuto investici schválilo i ministerstvo spravedlnosti.
  • Celkové náklady za budovy včetně vybavení se nakonec blíží skoro dvěma miliardám.
  • Stavbou se v minulosti zabýval Nejvyšší kontrolní úřad, Úřad pro ochranu hospodářské soutěže i finanční úřad. Ten Krajskému soudu v Brně udělil rekordní dvoumiliardovou pokutu. Generální finanční ředitelství pak sice soudu tři čtvrtiny pokuty prominulo, i tak měl ale zaplatit 480 milionů. Brněnský soud takové peníze nemá – půl miliardy je jeho roční rozpočet. Královéhradecký soud celou dvoumiliardovou pokutu zrušil, částku pak finanční ředitelství přepočítalo a nově stanovilo na 300 milionů korun.

Obvinění přesto poznamenalo Pořízkův poslední rok ve funkci předsedy. Do čela soudu se vrátil loni v září na necelý měsíc, 30. září mu vypršel mandát. Nyní zůstává na Krajském soudu v Brně jako řadový soudce.

Proč Vrchní soud v Olomouci verdikt z loňského prosince zrušil, zatím mluvčí soudu nesdělil, rozhodnutí musí být nejprve doručeno účastníkům řízení. Jisté je, že ostravští soudci se budou muset případem znovu zabývat.