Měl způsobit 50milionovou škodu. Exšéf armádní základny se ale cítí nevinný

Zlín - Svou vinu za sjednávání výhod při zadání veřejných zakázek odmítl u zlínského soudu bývalý šéf armádní základny Jiří Plášek. Ten podle obžaloby armádě způsobil škodu téměř padesát milionů korun. Pokud soud dospěje k závěru, že je Plášek vinen, hrozí mu pět až dvanáct let vězení.

„Cítím se nevinen, budu se snažit svou nevinu prokázat. Já jsem ty firmy nevybral,“ hájil se osmapadesátiletý Jiří Plášek. Zlínský soud už přitom trestní stíhání v tomto případě v lednu zastavil. Státní zástupce Petr Matoušek pak ale uspěl se svou stížností u olomouckého vrchního soudu.

Podle Matouška Plášek neplnil své povinnosti vyplývající z právních předpisů a rozkazů nadřízených. Nestanovil totiž předem hodnotu zakázek, nezveřejnil je a bez výběrového řízení je zadal konkrétním zhotovitelům. Neumožnil tak ostatním se o zakázky ucházet. Z obžaloby dále vyplývá, že neusiloval o ocenění zakázek za obvyklou cenu, ale přijal cenu navrženou dodavateli, která byla podstatně vyšší.

Obžalovaný bývalý náčelník armádní základny zdravotnického materiálu v Bystřici pod Hostýnem zadávání zakázek konkrétním firmám bez výběrového řízení obhajoval údajnou časovou tísní. Podle něj bylo potřeba například materiál na obnovu polní nemocnice pro zahraniční mise dodat rychle, aby byla zase akceschopná. Obžaloba se týká 130 zakázek na dodávky léčiv a zdravotnického materiálu a na služby spojené s obnovou polní nemocnice po jejím návratu z mise v Afghánistánu, které se uskutečnily v letech 2008 až 2010.

Bývalého náčelníka už soud zprostil viny za jinou chybu

Teprve před rokem a půl pro Pláška skončila jiná kauza. Byl totiž zproštěn viny v jiném případě, který se týkal nákupu autolékárniček pro armádu. Nejvyšší státní zástupce tehdy neuspěl s dovoláním, a tak zprošťující verdikt zlínského krajského soudu definitivně potvrdil Nejvyšší soud.

Ten souhlasil se závěrem krajského soudu, který před několika měsíci případ uzavřel s tím, že Plášek jednal při nákupu autolékárniček ve výjimečné situaci, chyboval a jeho postup měl být předmětem kázeňského řízení, ale trestného činu se nedopustil.

Podle obžaloby Plášek potvrdil v listopadu 2010 převzetí objednávky, autolékárničky a defibrilátory ale firma je přivezla postupně a se zpožděním. Poslední dodávka dorazila 48 dnů po termínu, i tak firma zaplatila smluvní pokutu z prodlení. Stát tak údajně přišel o více než 362 tisíc korun.

Celkem šlo o pět a půl tisíce kusů lékárniček do osobních automobilů, z nichž jedna stála asi 880 korun, tři tisíce kusů lékárniček do nákladních vozidel, jedna asi za 1260 korun, a 30 defibrilátorů po 40 tisících korunách za kus.