Špatné zprávy pro Dejvice: Voda stále není pitná a jsou v ní viry

Praha – Lidé na Praze 6 se ještě nejméně dva dny budou muset spolehnout na balenou vodu a přistavené cisterny. Seniorům a imobilním osobám budou hasiči pitnou vodu od zítřka nosit až domů. Testy prokázaly kromě koliformních bakterií také přítomnost virů, které jsou navíc přenosné z člověka na člověka. Radnice podá kvůli znečištění trestní oznámení na neznámého pachatele. Lidé by měli kvůli rychlejšímu pročištění vodovodů nechat vodu volně téct z kohoutku, vodné a stočné jim Pražské vodovody a kanalizace nebudou účtovat.

„Voda, která teče z kohoutku v Praze 6, stále není pitná a nebude ještě dva dny. Čeká se na další výsledky testů, které dělá hygienická stanice,“ řekl starosta Prahy 6 Ondřej Kolář. Hygienici ve vzorcích stolice nemocných lidí nově objevili i tzv. noroviry, které způsobují akutní průjmová onemocnění.

  • Norovirové infekce se projevují průjmy, zvracením, zvýšenou teplotou, onemocnění trvá 12 hodin, maximálně 3 dny.
  • Příznaky onemocnění se projeví za 24 až 48 hodin po nákaze, onemocnění se dále může šířit kontaktem mezi rodinnými příslušníky.
  • Nezbytné je důsledné mytí rukou, zvýšená osobní hygiena, vyčlenění osobních věcí včetně ručníků, žínek apod. Dospělým lze doporučit dezinfekci rukou běžně dostupnými alkoholovými dezinfekčními prostředky.
  • Je nutná izolace nemocného v rámci rodiny, která trvá ještě 48 hodin po odeznění příznaků.
  • Rovněž důležitá je dezinfekce toalety a míst potřísněných zvratky nebo stolicí.

„Voda je aktuálně určená k mytí, k osobní hygieně, ale neměla by být používána k čištění zubů a vyplachování ústní dutiny. Po převaření se v ní dá mýt nádobí,“ uvedl starosta Prahy 6 Ondřej Kolář. Na území Prahy 6 je aktuálně rozmístěno 75 cisteren s pitnou vodou. Praha 6 zároveň zřídila výdejní místo balené vody u Základní školy Emmy Destinové na náměstí Svobody. Odpoledne zde bude zdarma vydávána balená voda. 

  • S distribucí vody do vyšších pater domů by měli začít pomáhat hasiči, uvedla pražská primátorka Adriana Krnáčová. Seniorům a imobilním osobám budou také hasiči pitnou vodu od zítřka nosit až domů.
Odstávka pitné vody v pražských Dejvicích
Zdroj: ČT24/ČTK

Stále zůstávají uzavřené některé restaurace nebo zubařské ordinace. Jiné podniky fungují v omezeném režimu a vodu na vaření a mytí nádobí nosí z přistavených cisteren. Hygienici dosud zkontrolovali 103 stravovacích zařízení. Závady nezjistili, někde jen nebyla k dispozici dezinfekce na ruce. Omezený provoz má 67, úplně zavřených je 15. Prověřili také 75 školních stravovacích zařízení, tři z nich jsou mimo provoz.

Vedení PVK slíbilo, že ušlý zisk restauracím nahradí. Odškodněni budou také obyvatelé, kteří vyhledali se střevními potížemi lékařské ošetření. Po předložení lékařské zprávy dostanou asi 5000 korun. Násobně vyšší částka čeká lidi, kteří museli být hospitalizováni. 

  • Hygienici kontrolovali osobně také 38 škol, dalších 37 prověřili telefonicky. Všechna zařízení využívají vodu z cisteren nebo balenou. „Vesměs je používáno buď nádobí umyté v horké pitné vodě s detergentem a s následným oplachem pitnou vodou nebo jednorázové nádobí,“ píše se ve zprávě. Školní jídelny podávají například pizzu nebo párky ohřívané v pitné vodě.

Kvůli špatné vodě muselo vyhledat lékaře 130 lidí, 77 pacientů od soboty zavolalo kvůli střevním potížím sanitku.

Vodohospodáři zkoumají potrubí kamerovým systémem
Zdroj: ČT24/ČTK

Pražské vodovody a kanalizace (PVK) dnes nalezly slepé rameno, které zřejmě kontaminaci vody zavinilo. „Je to odbočka z roku 1925 a v 60. letech minulého století byla předělávána a nebyla zakreslena do mapy. Celý řad je odstaven z provozu. Ve čtvrtek druhou část projde kamera a následně budeme zaslepovat to rameno,“ řekl ředitel PVK Petr Mrkos.

Voda ve slepém rameni byla podle zjištění PVK kontaminována při výstavbě na nedaleké parcele, kde byly postaveny bytové domy. Dělníci poškodili kanalizaci a z ní se pak odpadní voda dostala do slepého ramene. Následně se při zvýšení tlaku kvůli propláchnutí dostala do hlavního řadu a kontaminovala pitnou vodu.

Starosta Prahy 6: V ulicích je rozmístěno 75 cisteren (zdroj: ČT24)

Na špatný stav pražského potrubí upozorňují vodohospodáři dlouhodobě. Jak upozornil deník MF Dnes, alarmující stav vykazují především vodovody vybudované v 60. až 80. letech minulého století. Byl při nich totiž použit méně kvalitní materiál a navíc u řady částí chybí dokumentace – tak jako v případě slepé přípojky, která je zřejmě zdrojem současného bakteriálního znečištění na Praze 6.

Technici navíc připouštějí, že podobně závadných přípojek může být po Praze více. Šéf Pražské vodohospodářské společnosti Petr Žejdlík podle deníku odhadl schopnost metropole kompletně vyměnit celé podzemní potrubí jednou za 100 let. Běžným standardem světových měst je přitom prý 50 let. Město ročně do oprav investuje částku, která vystačí na výměnu zhruba jednoho procenta všech potrubí pod Prahou.

Vodohospodářská společnost plánuje městu předložit nový plán, jak zlepšit stav podzemního potrubí. Prioritou magistrátu je ale podle všeho spíše výstavba nové čističky odpadních vod. 

Oblast s kontaminovanou vodou
Zdroj: ČT24/Praha 6

Bez pitné vody jsou obyvatelé Dejvic a Bubenče už od neděle. Obchody zaznamenaly zvýšený zájem o balenou vodu, radnice začala v pondělí vozit pitnou vodu do škol a domů seniorů a v úterý ji začala zdarma rozdávat i obyvatelům. Opatření se týká 32 tisíc lidí. 

Oblast se špatnou kvalitou vody je ohraničená ulicemi Milady Horákové, U Vorlíků, Na Zátorce, Náměstí pod Kaštany, Wolkerova, Gotthardská, Goetheho, Za Císařským mlýnem, Papírenská, Jednořadá, Šestidomí, Ve Struhách, Čínská, Terronská, Pod Juliskou, Na Kvintusce, Na Šťáhlavce, Bílá, Božkova, Na Kocínce, Na Kotlářce, Kolejní, Na Vlčovce, Evropská, Gymnasijní, Pevnostní, Generála Píky, Svatovítská, Václavkova a Dejvická.