Humanizace Ostravice zhoršila podmínky pro ryby a ostatní živočichy

Ostrava - Řeka Ostravice protékající Ostravou má za sebou rozsáhlou obnovu za čtyři sta milionů korun. Zatímco lidé oceňují nové cyklostezky nebo slunicí plochy, podmínky pro živočichy se zhoršily. Podle biologů jim chybí tůňky, mokřady, křoviny kolem břehů, vadí uměle vytvořené stupně, které vyrovnávají hladinu.

Řeka má v centru Ostravy fádní dno, koryto připomíná vanu. Takzvaná humanizace Ostravice má podle biologů negativní dopad na stav ryb i ostatních živočichů.

„Pro ryby se během úprav Ostravice neudělalo nic. Pro ostatní druhy živočichů nevidím také nic pozitivního,“ řekl pedagog Katedry biologie a ekologie Přírodovědecké fakulty Ostravské univerzity Bohumír Lojkásek. Životu v řece podle něho vadí i zásahy, které zpomalily tok. „Když voda teče pomaleji, tak se usazuje více látek na dně, dělají se tam bahnité sedimenty, které zvířata nesnášejí,“ vysvětloval biolog.

Biolog: Pro ryby se neudělalo nic, pro ostatní živočichy také ne

Rybám chybí mělčiny a tůňky. Důsledkem toho je, že druhy, které se tam zhruba před patnácti lety po útlumu průmyslu začaly vracet, z řeky zase pomalu mizí. „Před lety jsme zažívali úplný boom návratu života do Ostravice. Když jsme byli se studenty v peřejích pod Sýkorovým mostem, tak jsme tam viděli dokonce pstruhy,“ vzpomínal Lojkásek.

Humanizace Ostravice neprospěla rybám (zdroj: ČT24)

Povodí Odry argumentuje, že regulace Ostravice má dlouhou historii. „Bohužel, stav koryta je takový, jaký je i díky snahám našich předků, kteří se snažili zabezpečit lidi před povodněmi,“ uvedla ekoložka povodí Lenka Filipová.

Rybáři jsou zatím se svými úlovky spokojeni

Rybáři si zatím nestěžují a zhoršení stavu nějak nepociťují. Každoročně naloví v Ostravici stovky ryb čtrnácti druhů. „Existují také odborné posudky konzumní hodnoty ryb, které potvrzují, že ryby z Ostravice jsou v pořádku,“ řekl jednatel ostravské pobočky Českého rybářského v Ostravě Přemysl Jaroň.

Pro lidi ale Ostravice zdravá není. Hygienici koupání nedoporučují a varují před možnou infekcí. „Je prokázáno, že řeka je vysoce kontaminována fekálně. Dá se říct, že kromě bakterií tam mohou být viry, plísně, parazité,“ sdělil vedoucí obecné a komunální hygieny Krajské hygienické stanice v Ostravě Radim Mudra.

Podívejte se na loňský dokument Česko suché, místy mokré z cyklu Nedej se, který vyrobilo ostravské studio České televize. Zabývá se podrobně dopady úprav řek, například právě Ostravice.

Nedej se (zdroj: ČT24)