Spor u Pirátů vyvrcholil změnou starosty Mariánských Lázní

Mariánské Lázně (Chebsko) – V Mariánských Lázních se vystřídalo vedení města. Dosavadního starostu Vojtěch Frantu po rezignaci vystřídal Petr Třešňák (oba Piráti). Jde o výsledek vleklých vnitrostranických sporů, kvůli kterým se pod Frantou dlouho kývalo křeslo. Česká pirátská strana ve městě s 13 500 obyvateli vyhrála loňské komunální volby a získala pět z 21 mandátů.

„Změna starosty nastala na základě diskuse uvnitř místního sdružení pirátské strany. Chtěli jsme nastavit efektivnější fungování, lepší komunikaci mezi uvolněnými představiteli vedení města a aby každý získal do své kompetence to, na co se nejlépe hodí. Například aby se Vojtěch Franta chopil zpracování strategického a územního plánu a já převzal hlavně organizační věci,“ řekl Třešňák. O změně ve vedení Mariánských Lázní se podle něj diskutovalo poslední měsíc, konečné rozhodnutí ale padlo až dnes ráno. 

Vojtěcha Frantu prý k rezignaci vedl požadavek pirátské strany a koaličních partnerů. „Mým úkolem teď bude zpracovat zmíněné dva nejdůležitější strategické dokumenty města. Co se týče mých dalších kompetencí, to bude samozřejmě předmětem diskuse,“ uvedl Franta. 

O prvních krocích ve funkci starosty už má Třešňák jasno. „Během 14 dnů chci zprovoznit systém na projektové řízení, kde si budeme evidovat veškeré kroky vedení města a budou v online systému dohledatelné. Bude to další krok k otevřenější komunikaci,“ řekl.

Nový starosta Petr Třešňák:

Rok narození: 1983

Vzdělání: Fakulta elektrotechnická na Západočeské univerzitě v Plzni, obor technická ekologie na katedře energetiky a ekologie; věnoval se převážně obnovitelným zdrojům v ČR

Kariéra: po absolvování vysoké školy působil v odvětví jaderné energetiky jako specialista bezpečnosti

Dosavadní funkce: uvolněný místostarosta Mariánských Lázní (od listopadu 2014), v kompetenci měl mimo jiné dohled nad činností odboru finančního, majetkového, dopravy, životního prostředí či školství

Stranická příslušnost: Česká pirátská strana, letos v únoru stanul v čele krajského sdružení strany