S bolavým zubem z Liberce zase až do Prahy nebo do Hradce Králové

Jen velmi krátce fungovala v Libereckém kraji noční víkendová zubní pohotovost. Kraj nadstandardní službu před dvěma měsíci zavedl, aby pacienti s akutními problémy nemuseli v noci o svátcích a víkendech jezdit přes sto kilometrů jinam. Už teď je ale jasné, že pohotovost pokračovat nebude. Lékař měl neustále plnou ordinaci a nestíhal ošetřovat všechny. Službu navíc někteří pacienti zneužívali a v noci přicházeli i s běžnými problémy. Jiní zubaři o takové pohotovstní služby zájem neměli.

Ordinace v liberecké Boleslavově ulici je jediné místo v kraji, kde zubař pacienta v noci o víkendu zdarma ošetří - alespoň tedy zatím. Do ambulance budou ale lidé moci přijít už jen dva víkendy. Pak služba v Libereckém kraji skončí. 

Hejtman Martin Půta (STAN), konstatoval, že po měsíci, kdy služba běžela, už obdrželi výpověď. „Příčinou je velký počet pacientů a určité bezpečnostní i zdravotní riziko,“ zdůvodnil svůj krok zubní lékař Ahmad Abu Baker, který pohotovost zajišťoval. Během dubna službu využilo 172 pacientů, což je v průměru 19 lidí na den. Skutečně akutních případů bylo ale jen šedesát.

Najít teď náhradu ale nebude snadné. Zajistit víkendovou zubní pohotovost v noci totiž není schopné ani největší zdravotnické zařízení kraji - Krajská nemocnice Liberec. Poskytuje ji jen dopoledne. „Nemáme na trhu lékaře, kteří by byli ochotni tu službu sloužit. I za cenu, kterou nabízel kraj,“ konstatovala Barbora Silná, mluvčí Krajské nemocnice Liberec.

V Liberci funguje pohotovost v krajské nemocnici o sobotách, nedělích a svátcích od 8 do 12 hodin. „Tento model funguje už řadu let a podle mého názoru i podle názoru veřejnosti – pokud jsme dělali sondáž – je to dostačující. Model od 8 do 12 totiž funguje v celé republice,“ konstatovala v lednu letošního roku, kdy se spuštění nočních víkendových pohotovostí v Libereckém kraji připravovalo, Zdeňka Křenková, předsedkyně Stomatologické komory Liberec.

Zástupci kraje už v lednu připouštěli, že plán nočních víkendových pohotovostí přišel v době, kdy je zubařů všeobecně málo: „Samozřejmě vnímáme, že v současné době je veliká krize právě u stomatologů, že jich je nedostatek. Na základě toho je i problém obsadit někdy stávající hodiny zubní pohotovosti. Nicméně když v ostatních krajích to jde, a někde mají dokonce i nepřetržitou službu zubní pohotovosti, věřím, že se nám podaří najít nějaké další řešení tohoto stavu,“ uvedl v lednu letošního roku Marek Pieter (SLK), ekonomický náměstek hejtmana Libereckého kraje.

Kraj pohotovosti chce, ale už ne přes celou noc

Na zajištění nočních víkendových zubních pohotovostí měl letos Liberecký kraj dát 1,25 milionu korun. Hejtman Martin Půta ale konstatoval, že podle kraje služba potřebná je a úplně se jí vzdát nechce. Už teď je přitom jasné, že přes celou noc pohotovost v budoucnu fungovat nebude. „Chtěli bychom upravit dobu, kdy bude pohotovost nabízena, a připravíme nové výběrové řízení na provozovatele,“ uvedl Martin Půta (STAN), hejtman Libereckého kraje.

Zubní ordinace
Zdroj: ČT24

Nový provozovatel ale nezačne pohotovosti držet dřív než na podzim. Do té doby budou mít pacienti z Liberecka jen dvě možnosti. Buď bolest vydržet, nebo jet jinam - buď do Prahy, nebo do Hradce Králové.

Zubní pohotovosti nonstop

  • Plzeň, Denisovo nábřeží
  • Hradec Králové, Fakultní nemocnice
  • Praha, Městská poliklinika
  • Praha, Všeobecná fakultní nemocnice
  • Praha, Fakultní nemocnice Motol (pouze děti)
Noční víkendová zubní pohotovost v Liberci končí (zdroj: ČT24)