Kulatý křišťál pro kulaté Vary. Moser chystá glóby

Ve sklářské huti Moser vrcholí výroba křišťálových glóbů pro jubilejní 50. ročník Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech. Bronzové sošky sklárně dodává sochařský ateliér Miloše Vacka a na červeném koberci se zalesknou 3. července, kdy výroční Vary začínají.

Skláři chystají křišťál pro kulaté Vary (zdroj: ČT24)

Křišťálová koule má průměr 11,5 centimetru. Zkompletovaná soška je vysoká 42 centimetrů a váží pět kilogramů. V letošním roce vyrábí Moser šestnáct křišťálových glóbů, z toho pět je zlatých a jedenáct stříbrných.

Tak jako každoročně i letos stojí za karlovarským oceněním sklářská dílna mistra skláře Radka Vachouška. Výroba začíná v peci nabráním správného množství skloviny rozpálené na více než tisíc stupňů Celsia. Kouli skláři tvarují ručně, z materiálu musí odstranit všechny bublinky a další vady. „Když bublinku nevystřihnu a ponechám v glóbu, začne se při chlazení ve sklovině rozpínat, protože má odlišnou teplotu,“ vysvětlil Radek Vachoušek.

Výroba křišťálových globů pro karlovarský filmový festival
Zdroj: Slavomír Kubeš/ČTK

V chladírně odpočívá vytvořená koule čtyřiadvacet hodin. Dokonalý tvar a lesk festivalové ceny pak už závisí na šikovnosti brusiče. Jiří Khás každý glób upravuje přesně na míru bronzové sošce, k níž se pak glóby přilepí. „I bronzové dívky jsou ruční práce sochaře Miloše Vacka. Proto je každá originál a rozpětí rukou nemusí být přesně stejné,“ vysvětlila manažerka marketingu společnosti Moser Hana Wollerová.

Soškou s křišťálovým glóbem se každoročně na Mezinárodním filmovém festivalu oceňují nejlepší filmy, tvůrci, herci a další významné osobnosti. Její váhu už pocítila řada filmařů a herců, například John Travolta, Oliver Stone, Antonio Banderas, Judy Denchová, John Makovich, Helen Mirrenová nebo Robert de Niro. Loni ji převzal Mel Gibson.