Ve střešní zahradě se žáci v Ostopovicích učí pod slunečníky

Jihomoravský kraj - Květiny, keříky, lavice a žáci. Tak vypadá střešní zahrada na základní škole v Ostopovicích. Na dalších jihomoravských střechách jsou třeba i jezírka. Takzvaných zelených střech totiž v jihomoravském regionu, ale i jinde přibývá. V celé republice jen za poslední rok pokryly plochy o rozloze dvaceti fotbalových hřišť.

„Děti sem chodí v přezůvkách. Zkoušeli jsme na střešní zahradě i výuku v zimě. Žáci se přioblékli, strávili na čerstvém vzduchu pár minut a pak šli zpátky do tříd,“ popsal své dosavadní zkušenosti s nově otevřenou takzvanou zelenou střechou ředitel základní školy v Ostopovicích Petr Juráček.

Podle něj je to především způsob, jak si děti mohou zpříjemnit hodiny trávené ve škole, a pro vedení školy je to příležitost využít k učení další prostory a být přitom v přírodě. Střešní zahrada je přístupná i ze třídy, takže na ni mohou děti v doprovodu vyučujících po celý den. „Vejdou se sem zhruba dvě třídy. Jsou tu slunečníky, takže učit se dá i během slunečného dne,“ řekl ředitel.

Vybudování zelené střechy vyšlo na asi jeden a půl milionu korun. Náklady pokryl Regionální operační program Jihovýchod společně se zřizovatelem, obcí Ostopovice. „Jde o pokračování celkové rekonstrukce budovy. Ta začala už v roce 2009 a až poslední rok se upravovala právě střecha,“ dodal Juráček. Neobvyklá školní zahrada neslouží pouze potřebám tamní školy a školky, ale je otevřená i veřejnosti.

Nové zelené střechy zabírají rozlohu dvaceti fotbalových hřišť

Takzvaných zelených střech po celé republice poslední dobou přibývá. Místo k odpočinku najdou nad svými kancelářemi třeba i zaměstnanci Moravského zemského archivu v brněnských Bohunicích. Jejich dvojnásobné využití má pomoci v boji proti klimatickým změnám, růstu měst nebo při problémech s přebytečnou dešťovou vodou.

„V poslední době přibývá těch, kteří si nechávají vybudovat extenzivní zelenou střechu. Ta je nenáročná, jsou na ní totiž pouze suchomilné rostliny, které nevyžadují závlahy. Druhá varianta je intenzivní varianta, to znamená trávníky, trvalky, které vyžadují zvýšenou péči,“ vysvětlila předsedkyně sdružení Zelené střechy Jitka Dostálová. V celé republice za poslední rok přibylo asi 110 tisíc metrů čtverečních střešních zahrad. To odpovídá zhruba rozloze dvaceti fotbalových hřišť.