Stromy letos kvetou intenzivněji než jindy

Ostrava – Dvě teplé zimy a příznivé klimatické podmínky způsobily, že letos abnormálně kvetou všechny stromy i byliny. Lesníci z celé republiky se shodují, že tak jako letos nekvetly stromy v lesích posledních pět let. Velké množství pylu je nepřehlédnutelné i ve městech. Řidiči, kteří parkují delší dobu v blízkosti stromů, musejí před jízdou otřít nánosy žlutozeleného poprašku, aby viděli na cestu. Problémy mají alergici. Ulevit by se jim mělo v červnu.

Pyl padá z kvetoucích smrků, kterých je nejvíce, borovic, modřínů, jedlí, ale i listnatých stromů – javorů, buků nebo bříz. „Dvě teplé zimy pravděpodobně zvýšily energetické zásoby dřevin, které tak mají mnohem více květů než v jiných letech,“ uvedl vedoucí odboru lesního hospodářství a ochrany přírody státního podniku Lesy České republiky Ladislav Půlpán. „Lesníci mohou očekávat vyšší úroku smrkových šišek a tedy i dostatek kvalitního sadebního materiálu pro obnovu lesů,“ uvedla mluvčí firmy Eva Jouklová.

Pro alergiky ve městech i na vesnicích je toto období velmi náročné. Vedle květu bříz, dubů či buků začíná pylová sezóna travin, které alergikům způsobují největší problémy. V obrovském množství kvetou jehličnany. Jejich pyl sice není častým zdrojem alergií, při větším množství dráždí i horní cesty dýchací lidí, kteří na alergie netrpí. „Rychlý nástup jara, spíše už léta, kdy všechny porosty začaly produkovat pyl téměř najednou, je v ovzduší znát velmi výrazně,“ uvedl lesník Jiří Chovanec.

Pylu ze stromů je více než jindy (zdroj: ČT24)

Alergoložka Olga Škopková říká, že po příchodu z pobytu v přírodě by se lidé měli osprchovat a očistit si oděvy, aby se alergenů zbavili. V současné době začaly kvést kromě travin duby, také platany, jitrocel či šťovík.

Alergie
Zdroj: Arno Burgi/ČTK/DPA