OBRAZEM: V centru Prahy se protestovalo proti liščím farmám

Praha – Zabíjení zvířat pro luxus jako odvrácená strana módního průmyslu – hlavní téma demonstrace v centru Prahy na Staroměstském náměstí. Aktivisté se zde sešli, aby protestovali proti kožešinovým farmám chovajících pro módní účely lišky, norky nebo činčily. Podobných farem je v ČR celkem jedenáct. Ministerstvo zemědělství přitom oponuje, že případy týrání zvířat v takových objektech nepozoruje a pravidla chování zvěře prý zpřísnilo.

Spolek OBRAZ - Obránci zvířat chce lidem podle mluvčího Daniela Cao ukázat, že za každým kožešinovým límcem se skrývá jedna zabitá a z kůže stažená liška. „Snažíme se apelovat na odpovědné politiky a zejména na ministra zemědělství Mariana Jurečku, aby konečně podal návrh na změnu legislativy a zakázal chovy v kožešinových farmách v ČR,“ řekl Cao. 

Dodal, že aktivisti Jurečku opakovaně vyzvali k jednání, a v nejbližších měsících mají naplánovanou schůzku. Odkazují se také na průzkum agentury CVVM z roku 2013, v němž se 68 procent Čechů vyjádřilo pro zákaz kožešinových farem. Zákaz chovu zvířat na kožešiny platí v jedenácti evropských zemích. 

„Chov kožešinových zvířat v ČR má, stejně jako chov jiných hospodářských zvířat, stanovena pevná legislativní pravidla a je pod kontrolou státních dozorových orgánů,“ reagoval mluvčí ministerstva Hynek Jordán. 

Veterináři podle ministerstva nezjistili v posledních letech porušení zákona na ochranu zvířat proti týrání. Do konce roku 2013 museli čeští chovatelé vyřadit z užívání veškerá chovná zařízení, která nesplňovala parametry podmínek chovaných kožešinových zvířat. Například klec pro norka nesmí být menší než 2550 centimetrů krychlových a musí být vyšší než 45 centimetrů. Jedna dospělá liška musí mít k dispozici prostor větší než osm tisíc centimetrů krychlových s minimální výškou 70 centimetrů.

  • Podle chovatelů kožešinových zvířat je v Česku ročně usmrceno deset až 13 tisíc norků.