Cheb by ubytoval krajany z Ukrajiny

Cheb chce nabídnout byty pro uprchlíky s českými kořeny z Ukrajiny. V první fázi by město poskytlo okolo pěti bytů. Nabídku bydlení doplňuje pracovními příležitostmi nebo místy ve školách. Cheb o tom jednal už se zástupci ministerstva vnitra.

Západočeské město by uvítalo repatriované Čechy z Ukrajiny. „Mnoho našich obyvatel má předky pocházející z Ukrajiny. Nakonec i já jsem toho příkladem. Máme také mnoho volných bytů, i když do nich bude muset město investovat, aby byly připraveny k pronájmu. Lidé z Ukrajiny se u nás mohou dobře integrovat a my doplníme naše obyvatelstvo,“ prohlásil starosta Chebu Petr Navrátil (ČSSD).

Kromě samotného ubytování může město Cheb nabídnout Ukrajincům, kteří využili nabídky repatriace, také spolupráci při hledání práce nebo míst ve školách. Chebsko má nejnižší nezaměstnanost v kraji a nejvyšší počet volných pracovních míst. Město za poslední roky přišlo asi o tisíc obyvatel, takže disponuje jak byty, tak kapacitou škol.

Ukrajinci přicházeli do Chebu už po válce a bez problémů se začlenili. Podobně bezproblémovou integraci předpokládá Cheb i v případě lidí, kteří utíkají před válkou na východě Ukrajiny teď. Podle Navrátila mají výhodu v tom, že starší ještě umí česky a i mladší se snadněji učí česky, protože se jedná rovněž o slovanský jazyk. Do Karlovarského kraje přišli ukrajinští Češi už v 90. letech, tehdy z Volyně. Větší skupina našla domov například v Rovné na Sokolovsku.