Kilometry za botičku. Davy lidí proudily popadesáté do Prčic

Již popadesáté se Češi vydali do Prčic. Brzy ráno odstartoval jubilejní ročník tradičního turistického pochodu, kterého se letos zúčastnilo přes 20 tisíc lidí. Rozprostřeli se mezi šestnáct pěších tras, čtyři cyklistické a jednu pro vozíčkáře. Nejdelší pochod měřil 70 kilometrů a vyráželo se na něj z pražských Hájů.

Cesta byla jako vždy vytrasovaná skrz kontrolní body, na nichž pochodující získávali razítka podle punktů. V cíli na ně čeká upomínková „botička“.

Vzhledem k padesátému výročí připravili organizátoři speciální knihu, která eviduje počty zúčastněných, ale i počasí, přesné cesty, startovné a další perličky z předchozích ročníků.

  • Prvního pochodu se zúčastnilo 469 turistů.
  • V roce 1966 existovala pouze jedna trasa.
  • Na založení se podíleli Jiří Dvořák, redaktor časopisu Turista, a Karel Kulle společně se sportovním propagátorem Stanislavem Ratajem.

Historie pochodu Praha - Prčice sahá do roku 1966, kdy se na pět stovek turistů pokusilo překonat vzdálenost 100 tisíc českých loktů, tedy zhruba 60 kilometrů. O vzniku se navíc traduje legenda, podle níž se zakladatelé přeli, kam naplánovat další výšlap, který by se dal zvládnout ještě za denního světla. Manželku jednoho z nich jejich dohady údajně přestaly bavit, a tak situaci vyřešila větou: „Je čas na oběd, běžte s tím už do Prčic!“