Paskov opravuje zámek. Bude tam úřad, knihovna a byty pro důchodce

Paskov – Památkově chráněný zámecký areál v Paskově na Frýdecko-Místecku, ve kterém byla v minulosti onkologická léčebna, posledních deset let chátral a málem skončil jako ruina. Poté, co ho město koupilo v dražbě, začala jeho proměna. Turistům ale sloužit nebude. Stane se středobodem města - bude tam sídlo úřadu, knihovny i sociálních služeb. Radnice tam chce také vybudovat byty pro důchodce.

Město Paskov získalo zámek, který byl v padesátých letech minulého století necitlivě přestavěn na léčebnu, v roce 2013 a ihned začalo s opravami. „Nejprve jsme provedli záchranné práce, abychom vyřešili havarijní stav. Střecha byla z části rozkradená. Bylo třeba neodkladně zabránit zatékání do stavebních konstrukcí,“ uvedl starosta Paskova Petr Baďura z KSČM.

Město likviduje příčky z padesátých let

Od té doby je už zrekonstruované atrium, ve kterém se již konají svatební obřady. Opravené je i schodiště mezi přízemím a prvním patrem. Na chodbách v patře vznikl prostor pro galerii. V přízemí, kde by měl být městský úřad, začala likvidace zásahů z minulosti. „Postupně odstraňujeme příčky. Chceme se totiž vrátit do původních půdorysů. Děláme to velmi opatrně a šetrně tak, abychom nepoškodili zachovalé štuky,“ uvedl Baďura. Celková rekonstrukce bude stát asi sto milionů korun. Město má vlastní finance, ale počítá i s dotacemi.

Cílem radnice, která o areál roky za podpory obyvatel usilovala, je vytvořit ze zámku správní centrum. Tím bylo i v minulosti za dob zámeckých pánů. Vedle úřadu tak chtějí radní památku využívat pro vzdělávání a sociální služby. V nejzdevastovanější části by mělo vzniknout 25 malometrážních bytů pro důchodce. „Budou tam bezbariérové přístupy a také komunitní centrum,“ uvedl starosta. Senioři by se tam měli stěhovat do pěti let.

Zámek postavil, zřejmě na původní tvrzi, v letech 1640 až 1646 Václav z Vrbna. Roku 1869 proběhla přestavba do dnešní podoby čtyřkřídlého zámku s novoklasicistními fasádami. K areálu patří také nízká budova s vysokou věží, která odděluje zámek od obce, a rozlehlý park s cennými sochami.

Kvůli vzácnému zlatohlávkovi chrání park Natura 2000

Posledním majitelem zámku byl Otto Stolberg. Jeho rodinu komunisté hned po válce v roce 1945 vyvlastnili. Od padesátých let tam byla onkologická léčebna, která později spadala pod Fakultní nemocnici v Ostravě. V novém tisíciletí nemocnice uvažovala o rekonstrukci, od záměru ale ustoupila, protože by byla příliš nákladná vzhledem k vysokým nárokům památkářů. Od roku 2004 objekty chátraly a staly se cílem sběračů kovů. I když nemocnice neměla o areál zájem a označila ho za nepotřebný, trvalo roky, než se vyřešily všechny sporné majetkové záležitosti a stát majetek nabídl v dražbě. Město Paskov ho v ní získalo za 27 milionů. Žádost o bezúplatný převod na město, který podporovala i petice občanů, byl neúspěšný.

Zámecký park, který míval podobu francouzské zahrady, je chráněný Naturou 2000. Jde o významnou lokalitu výskytu chráněného brouka čeledi zlatohlávků páchníka hnědého.

Město Paskov koupilo zámek a má s ním velké plány (zdroj: ČT24)