Senioři v Čelákovicích o tlačítkové mobily od radnice zájem nemají

Čelákovice řeší, co udělají se skoro 50 novými mobilními telefony. Za 80 000 korun je pro seniory nakoupilo bývalé vedení radnice, aby si v případě potřeby mohli zavolat pomoc. Vstřícný krok ale nevyvolal takřka žádnou odezvu - senioři totiž o službu nemají zájem. Radnice se teď proto chce přístrojů zbavit.

Předchozí vedení Čelákovic utratilo podle současného starosty 80 000 korun skoro zbytečně. Z 48 nakoupených přístrojů si je od města za rok a půl fungování projektu pronajali jen tři lidé. Nové vedení města proto nákup označilo za plýtvání peněz. 

Současný starosta města Čelákovice Josef Pátek (ODS) se domnívá, že příčiny takřka nulové odezvy jsou dvě. Jednak podle něj senioři mobilní telefon už mají a druhý přístroj proto nepotřebují. „Za druhé je s tím spojená i měsíční paušální úhrada, a samozřejmě v dnešní době se senioři snaží co možná nejvíce ušetřit a žít ekonomicky,“ řekl Josef Pátek.

Za službu, tedy za pronájem přístroje, začalo bývalé vedení města lidem účtovat 300 korun. S nákupem telefonů souhlasili v prosinci roku 2013 všichni radní. Teď od toho dávají spíš ruce pryč. Zdeňka Tichá (Pro Čelákovice), bývalá starostka města věc nechtěla komentovat: „Po zkušenostech, které mám, a při poměrech, které tady panují, se k tomu nebudu vůbec vyjadřovat,“ řekla bývalá starostka.  

Tlačítkové mobilní telefony teď radnice raději nabídne jako dar různým ústavům nebo dětským domovům. Jedním z důvodů je i to, že přístrojům letos na podzim končí záruka.

Místo tlačítkových mobilů dostanou senioři SOS náramky

Místo zastaralých mobilních telefonů chce nově čelákovická radnice pořídit pro seniory SOS náramky nebo přívěsky, a to hlavně pro obyvatele domů s pečovatelskou službou. Jeden takový náramek už mají a - jak připomněl starosta - v minulých týdnech už zachránil život právě obyvatelce domova s pečovatelskou službou. Starosta Josef Pátek doplnil, že obyvatelé těchto domovů dostanou náramky zdarma, v rámci služby pečovatelek.

Lidé za SOS náramky zaplatí mnohem méně než za telefony. Společně s Čelákovicemi plánují nákup tohoto systému i další středočeská města, například Nymburk. Už od roku 2002 je používá městská policie v Kladně - v současné době tam má nouzové tlačítko 19 lidí, s dalšími dvěma zájemci městská policie jedná. 

Podle mluvčí kladenské městské policie Markéty Fröhlichové je služba vhodná pro lidi, kteří mají dlouhodobé zdravotní problémy a jsou v domácnosti sami, takže není, kdo by se o ně postaral. Jednou z uživatelek SOS tlačítka je devadesátiletá Miloslava Semánková. Její syn žije v Kanadě, a tak se o sebe tato obyvatelka Kladna musí postarat sama. SOS přívěsek si pořídila přesně před rokem, kdy doma upadla a tři hodiny ležela, než byla schopná se dostat k telefonu. 

Aby senior mohl tuto službu v Kladně využívat, musí mít doma zřízenou pevnou telefonní linku. Měsíční servisní poplatek je 200 korun, veškerou údržbu pak už provádí městská policie. Jakmile občan v nouzi zmáčkne tlačítko, přijde signál na operační středisko městské policie. Operátor pak občana zkouší volat a velitel zároveň na místo vysílá hlídku. „Jakmile se zjistí, že jsme se na občana nedovolali, strážníci s klíči vstoupí do bytu a občanovi pomohou,“ popsala Markéta Fröhlichová. Pokud někdo tlačítko stiskne omylem, operátor si to při následném telefonátu ověří a hlídká nikam vyjíždět nemusí. 

Senioři z Čelákovic o mobily od radnice zájem takřka nemají (zdroj: ČT24)