Plzeň má z dotace na Nové divadlo vracet 60 milionů

Plzeň - Plzeň může přijít o více než 60 miliónů korun z dotace na stavbu Nového divadla. Podle šetření ministerstva financí měla radnice porušit zákon o veřejných zakázkách. Dalších chyb se podle Regionálního operačního programu Jihozápad dopustili radní v případě změn na projektu stavby. O vrácení prvních deseti milionů budou zastupitelé města rozhodovat ve čtvrtek.

Při stavbě Nového divadla Magistrát města Plzně chyboval - alespoň to tvrdí ministerstvo financí. Podle mluvčího ministerstva Radka Ležatky se při auditu zjistilo porušení zákona o veřejných zakázkách: „A to konkrétně u veřejné zakázky na stavební práce. Dále byly zjištěny nezpůsobilé výdaje u poplatků za skládku. U těchto dvou byly identifikovány nezpůsobilé výdaje téměř za dvanáct milionů korun,“ řekl Ležatka.

Podle propočtů ministerstva financí by Plzeň měla přijít o 44 miliónů z celkové dotace 200 milionů korun. Tím to ale nekončí. O další peníze má radnice přijít kvůli změnám v projektu stavby.

Dotace na Nové divadlo v Plzni

  • Celkem – 200 milionů Kč
  • Vrácení částky za změny na stavbě – 21 milionů Kč
  • Vrácení částky za chyby ve výběrovém řízení – 44 milionů Kč

Zdroj: ROP Jihozápad

Podle předsedy regionální rady Regionálního operačního programu Jihozápad Ivo Grünera (ČSSD) byl problém hlavně v tom, že radnice nenahlásila změny v projektu a ty následně také realizovala, aniž by o tom Regionální operační program věděl. „A samozřejmě za to musí přijít sankce,“ řekl Grüner.

Místo kaučukové podlahy se například v Novém divadle provedla takzvaná stěrka. Radnice to předložila až ve změnových listech.

Podle Ivo Grünera Regionální operační program požádal město Plzeň, aby přehodnotilo svůj názor a vrátilo deset milionů z dotace, kterou získali. „S tím, že posléze po vrácení těchto peněz jim může být proplacena druhá polovina. To znamená zhruba 155 milionů korun,“ řekl Ivo Grüner. Bez tohoto postupu není podle něj možné, aby Plzeň dostala proplacenou druhou polovinu dotace. „Z druhé poloviny dotace samozřejmě budeme podle názoru ministerstva financí zase strhávat zhruba 34 milionů korun za netransparentní výběrové řízení – tak, jak to označil právě auditní orgán,“ dodal Ivo Grüner.

Plzeň má vracet prvních 10 milionů z dotace na Nové divadlo (zdroj: ČT24)

Klíčové postavy ve vedení města ve středu ale informace o řešení situace dát nechtěly. O vrácení prvních deseti milionů bude tamní zastupitelstvo rozhodovat už ve čtvrtek. Stavbu Nového divadla prověřuje i Nejvyšší kontrolní úřad. Podle mluvčí tohoto úřadu Olgy Málkové začala kontrola v únoru letošního roku a konec je plánován na říjen letošního roku.