Kinematovlak vyrazil. Čeká ho sedmnáct měst a patnáct set kilometrů

Zlínský kraj - Z nádraží v Břeclavi vyrazil ve středu v podvečer Kinematovlak. Souprava, kterou vypravil Festival filmu pro děti a mládež ve Zlíně, veze do sedmnácti vybraných měst projekce pro nejmenší diváky.

„Každý rokem jede vláček jinou trasou. Letos projede sedmnácti městy,“ řekla manažerka projektu Iva Janálová. Kinematovlak stráví na cestách celkem 24 dní, během kterých ujede více než patnáct set kilometrů. Na svou pouť vyrazil z Břeclavi. „Na cestu k další zastávce se vlak vydá vždy večer poté, co v půl čtvrté odpoledne skončí projekce,“ dodala Janálová.

Promítání ve speciálním vlaku s třemi vagony je určené především dětem navštěvujícím mateřské a základní školy. „Vše funguje na rezervačním systému, ve kterém zájemce objednáváme. Dnešní dopoledne bylo například úplně plné,“ řekla manažerka projektu. Kapacita vlaku je čtyřicet míst, i když dnes se do něj vešlo o pět dětí více.

Živý vstup Filipa Zdražila (zdroj: ČT24)

Trasa pro rok 2015 bude následující:

Kinematovlak má tři části. V prvním promítacím voze se pouští pohádky dvanáctkrát denně. Druhý vagon je Vláček Hráček, který slouží především jako herna, kde se mohou děti zabavit při čekání na projekci. A posled vůz funguje jako muzeum historie železnice a také měst, ve kterých děti žijí. „Dětem pouštíme Krkonošské pohádky, Krtečka, Jáju a Páju, Maxipsa Fíka. Krteček je ale u dětí nejoblíbenější,“ řekla Janálová.

Poslední zastávkou kinematovlaku je Zlín. Do něj dorazí na začátek pětapadesátého ročníku Mezinárodního festivalu filmů pro děti a mládež, který v Baťově městě startuje už za šestnáct dní a potrvá celý týden.

Statistiky Kinematovlaku 2014

  • jedenáctý ročník navštívilo přes 5000 dětí
  • jízda Kinematovlaku trvala 14 dnů
  • navštívili jsme celkem 12 měst napříč Českou republikou
  • poprvé v historii Kinematovlak vyrazil i za hranice, a to do Polska (stanice Walbrzych)

Zdroj: zlinfest.cz