Mošnov staví novou školu a školku, počítá i s dětmi dojíždějících rodičů

Mošnov – Obec Mošnov na Novojičínsku buduje za 17,5 milionu novou školu a školku. Oba staré objekty jsou nevyhovující. Do nové budovy se vejde 75 školáků a 35 předškoláků. Vedení obce předpokládá, že zájem rodičů o zařízení dál poroste v souvislosti s rozvojem velké průmyslové zóny u letiště Leoše Janáčka. V Moravskoslezském kraji jde o mimořádnou věc. Školy se v drtivé většině rekonstruují. Za posledních osm let se tam postavily pouze tři nové školy.

Nová jednopatrová budova vyrůstá uprostřed Mošnova před starou farou, kterou začali dělníci bourat. V přízemí bude mateřská škola, v patře malotřídka základní školy. „Ve třech třídách tam bude 35 školáků. Dále tam bude jedna větší místnost, která bude sloužit k hromadným akcím,“ uvedl starosta Mošnova z hnutí Změna pro Mošnov Radomil Bodzsar.

Do školy zatéká a prohýbá se strop

Dosavadní základní škola dosluhuje díky výjimce ve 140 let staré budově. Jsou tam dvě třídy pro školáky od prvního do pátého ročníku. Ti starší dojíždějí do nedalekého Petřvaldu a tak to zůstane i po otevření nové školy. Důvody pro výstavbu nejsou kapacitní, ale technické. „Prohýbá se strop a statik konstatoval, že hrozí propad. Cítíme každý otřes. Do školy také zatéká,“ uvedla ředitelka Základní a mateřské školy Mošnov Jitka Buchlovská.

Školka je malá, zájem rodičů velký

Malá je ale mateřská škola, která sídlí v prostorách již několikrát rozšiřované vily. Nestačí ani pro současných 25 dětí. O školku je přitom v Mošnově velký zájem. Děti by tam rádi umístili i rodiče, kteří jsou zaměstnaní v mošnovské průmyslové zóně. Areál o ploše 200 hektarů připravený k podnikání ještě není zaplněný ani z poloviny. Už teď tam ale dojíždí řada lidí z okolních měst. „Matky, které tam pracují, by chtěly využívat naši školku, protože v místě jejich bydliště jsou předškolní zařízení přeplněná,“ řekl starosta Bodzsar. Dodal, že budova bude vhodná také k pořádání mimoškolních aktivit.

Novostavba bude stát 17,5 milionu. Obec, která má 700 obyvatel, ji zatím platí sama. Vedení úřadu podalo žádost o evropskou dotaci, výsledek se dozví v létě. Věří, že uspěje. V září už má být nová škola v provozu. V Moravskoslezském kraji se školy téměř nestaví. Převažují rekonstrukce a modernizace za přispění evropských peněz. „Za posledních osm let se podařilo postavit pouze tři nové školní budovy,“ uvedl mluvčí Regionální rady Moravskoslezsko Michal Sobek. Jednou z novostaveb je například školka v Rychvaldu na Karvinsku. Také jinde v republice se školy především rekonstruují.