Ledoví muži mají volno, zapracují až o víkendu

Přestože na dvanáctý květen připadá první ze tří svátků ledových mužů Pankráce, Serváce a Bonifáce, proudí do Česka naopak teplý vzduch, který vyhnal teploty až nad dvacet pět stupňů Celsia. Výraznější ochlazení denních teplot se očekává teprve v pátek a o víkendu, kdy mají denní teploty klesnout až na 13 stupňů.

Nejvyšší teploty dnes hlásil západ Čech, ve Stříbře a Staňkově na Plzeňsku bylo bezmála sedmadvacet stupňů, obdobnou hodnotu (26,7 stupně) naměřili i ve středočeských Dobřichovicích. Teplé proudění od jihu a jihozápadu, které na Pankráce zaručilo letní teploty, ale už v průběhu noci na středu přeruší studená fronta od severozápadu, která přinese ochlazení.

image_651596
Zdroj: ČT24

Teploty ve středu by měly klesnout o pět stupňů, pohybovat by se měly v rozmezí 18 a 22 stupňů. Pod dvacet stupňů začne teplota klesat až ve čtvrtek, v pátek by hlavně na jihu republiky mělo být jen kolem dvanácti stupňů. Ani tím ale pokles teplot nekončí; nejstudenější bude podle všeho neděle s denními maximy na 13 stupních. Ranní mrazíky, které se s ledovými muži tradičně pojí a které sledují zejména zahrádkáři, by měly přijít se zpožděním v sobotu na Žofii. Očekávat se dají i v pondělí.