Policejní auto v Hradci Králové má teď oči všude

Hradec Králové - Vybavení královéhradeckých strážníků obohatilo speciální monitorovací vozidlo. Slibují si od něj, že hradecké ulice s ním budou bezpečnější. Je vybaveno dvěma kamerami, které dohlédnou na výtržnosti kdekoliv, kam se svou mobilní služebnou přijedou.

S novým autem mohou strážníci snadno monitorovat vše kolem (zdroj: ČT24)

Hradečtí strážnicí s novým vozidlem přijedou, zaparkují, vysunou na střeše stožár s dvěma kamerami a mohou začít sledovat. Pojízdné služebně za více než jeden a čtvrt milionu korun neujde skoro nic. Strážníky tak nezaskočí ani davová shromáždění, jako v případě rozvášněných fotbalových fanoušků nebo desetitisíců návštěvníků letních festivalů.

„Mobilní služebna je vybavena kamerovým systémem se záznamem, který může sloužit jako důkazní materiál,“ uvedla mluvčí hradecké policie Eva Kněžourová. Vůz je spojen jak s operačním střediskem městské policie, tak i s řídicím střediskem Policie ČR. „Strážník, který bude sloužit v mobilní služebně, se dostane do databáze městské policie, do registru obyvatel nebo do registru zaplacení poplatku za psa,“ doplnila Kněžourová.

Dvě kamery, oči ale všude

Vozidlo disponuje dvěma kamerami. Jedna z nich je tzv. rybí oko, které zachycuje panoramatický záběr, druhá je klasicky otočná. „Je možné přibližovat až na detail obličeje,“ upozornil jeden ze strážníků Petr Kábrt. Strážníci se tak dozvědí o osobách ve svém okolí, aniž by vystoupili.

Podle města není příliš obvyklé, aby ve srovnatelně velkých městech byla městská policie vybavena podobným zařízením. „Uplatnění nicméně mobilní kancelář najde,“ řekla mluvčí města Magdaléna Vlčková. Přínos může mít právě na velkých akcích, jako jsou sportovní události nebo hudební festivaly. Ostrý provoz si proto vyzkoušela mobilní služebna v sobotu na fotbalovém utkání mezi hradeckým týmem a ostravským Baníkem. Tam, kde se vozidlo objeví, klesne podle strážníků počet přestupků zhruba o čtvrtinu. Jestli se vůz osvědčí, plánují v budoucnu, že by vozový park ještě rozšířili.