Hledání práce po dětském domově: Překvapí i únava

V Česku přibývá projektů, které pomáhají dětem z dětských domovů uspět v prvním zaměstnání. Ze zařízení totiž musejí odejít hned po skončení studia. Najít si práci je pro ně ale těžké a často se dostávají do finančních problémů. Mnohdy je i překvapí i to, že je zaměstnání vysiluje.

Speciální semináře připravují děti z domovů na hledání práce (zdroj: ČT24)

„Nevědí, jak se mají prezentovat, nedokáží vyzdvihnout, co umí, a stydí se,“ uvedla školitelka Denisa Ondrušková. Ve speciálních seminářích konaných po celé zemi pomáhají odborníci dětem z dětských domovů, jak zaujmout možného zaměstnavatele. Mohou sice ve škole získat dovednosti potřebné k určité práci, ale potřebují také správně napsat životopis nebo umět spolupracovat v týmu. Dětem vyrůstajícím bez rodiny často chybí životní vzory. Nikdy nevidí rodiče chodit do zaměstnání, a tak se u nich nevypěstují pracovní návyky. 

Z dětského domova k práci, třeba jako cukráři
Zdroj: ČT24

Děti z domovů si tedy musí zvyknout na pracovní režim, což může být problém. Své vychovatelky a kuchařky sice vidí za plného pracovního procesu, ale už ne to, jak jsou večer unavené. Podle odborníků je tak často překvapí i to, že zaměstnání vysiluje.

Nově tedy za dětmi jezdí také pracovníci z úřadů práce. Děti se tak blíž seznámí s procesem hledání práce, přibližují jim i finanční gramotnost. Děti, které tímto způsobem úředníci rovněž lépe poznají, pak snáze doporučí přímo zaměstnavatelům.