Trest pro aktéry metanolové kauzy může být i o deset let nižší

Zlín - Státní zástupce Roman Kafka navrhl sedmi mužům obžalovaným v hlavní větvi metanolové kauzy tresty zhruba od pěti do jedenácti let za ohrožování zdraví závadnými potravinami. Původně jim zlínský krajský soud uložil tresty od osmi do 21 let za obecné ohrožení. Olomoucký vrchní soud ale po jejich odvolání rozsudek zrušil a věc vrátil do Zlína. Krajský soud tak má znovu právní kvalifikaci i tresty zvážit. Rozsudek padne pravděpodobně ve středu.

Podle olomouckého vrchního soudu není kvalifikace skutku jako úmyslné obecné ohrožení přiléhavá, do úvahy tak připadá nejspíše ohrožování zdraví závadnými potravinami, jak už dříve navrhoval státní zástupce Roman Kafka. Z tohoto trestného činu, kde je nejvyšší trestní sazba dvanáct let, bylo také šest ze sedmi mužů obžalováno. Sedmý, Martin Jirout z Trutnovska, je obžalován z obecného ohrožení. Jirout údajně distribuoval otrávený alkohol na Jičínsko a na Ostravsko. Jeho jednání je podle Kafky na hraně úmyslného obecného ohrožení. Jiroutovi i tak navrhl nižší trest než loni, a to kolem 11 let a čtyř měsíců.

Čtěte více o státní zástupci Romanu Kafkovi.

Dvěma mužům ze Zlína, Alexandru Jordánovi a Martinu Cekotovi, Kafka nyní navrhl trest kolem 8,5 roku. Pro Aleše Svobodu žádá pětiletý trest. Jordán údajně převzal od hlavního distributora otrávené směsi Jiřího Vaculy otrávenou směs, z níž Svoboda vyrobil alkohol, jenž dodal podle obžaloby provozovateli večerky na zlínském sídlišti Jižní Svahy Cekotovi. Tři lidé po vypití tohoto alkoholu zemřeli. Trest 8,5 roku státní zástupce žádá i pro jednatele firmy Vapa Drink Viktora Koláčka z Týna nad Bečvou a pro podnikatele z Bystřice pod Hostýnem Libora Vanderku. Koláček údajně převzal dva tisíce litrů směsi, ze které vyrobil závadný alkohol. Většinu odebral Robert Sedlařík, majitel firmy Verdana, která byla výhradním distributorem Likérky Drak.

Původní tresty pro aktéry hlavní větve

Zlínský soud loni v květnu uložil Viktoru Koláčkovi trest 21 let, Liboru Vanderkovi 20,5 roku, Martinu Jiroutovi 16 let, Martinu Cekotovi 13,5 roku, Alexandru Jordánovi 13 let, Aleši Svobodovi 12 let a Robertu Sedlaříkovi osm let vězení. Teď bude o trestech rozhodovat znovu.

Podle obžaloby Jiroutovi hrozí 12 až 20 let i výjimečný trest, pěti dalším distributorům a prodejcům z hlavní větve kauzy 5 až 12 let a poslednímu 2 roky až 8 let vězení. Obhájci se snaží zpochybnit některé důkazy, navrhují podmíněné tresty nebo i osvobozující rozsudky. 

Hlavním míchačům směsi, Tomáši Křepelovi a Rudolfu Fianovi, vrchní soud potvrdil pravomocně za obecné ohrožení doživotní trest, patnáctiletý trest přijal hlavní distributor otrávené směsi Jiří Vacula.