Teplé počasí přeje kůrovci. Lesníci vyrazili do boje

Nízký Jeseník - S teplým počasím začalo v českých lesích rojení kůrovce, a tím pádem i boj lesníků s tímto nebezpečným škůdcem. Zejména na Jesenicku a na severu Moravy se totiž vyskytuje doslova v kalamitním množství, třeba lesní správa na Bruntálsku je proto v pohotovosti. O tom, zda se kůrovec v Česku opět přemnoží, ale rozhodnou nejbližší dny.

Události: Obavy z přemnožení kůrovce (zdroj: ČT24)

Lesníci začali s instalováním různých nástrah a pastí na kůrovce. Jen Lesní správa Bruntál jich rozmístí po okolních lesích několik stovek. Z jehličí a kůry totiž právě s vyššími teplotami začíná tento škůdce po zimě opět vylétávat. Pětimilimetrový brouk každoročně zlikviduje porost za miliony korun. Rozdíl v ceně za napadené a zdravé dřevo může pak být i 1000 korun za kubík.

Jedním ze způsobů, jak s tímto škůdcem bojovat, je tzv. chlupatý lapač - pokácený strom s větvemi, který kůrovce láká přímo v porostu. Jen do dneška Lesy České republiky rozmístily v kalamitních územích 120 tisíc podobných nástrah. Lesníci pak tyto pokácené kmeny s označením „CH L“ pravidelně kontrolují a nejčastěji do třiceti dnů odvezou pryč z lesa, záleží ale na stupni napadení.

Oblast Nízkého Jeseníku a také Moravskoslezského kraje je nejpostiženější z hlediska celého Česka. Jen minulý rok tady museli lesníci pokácet 87 procent napadeného dříví. O tom, zda se letos kůrovec v těchto regionech opět přemnoží a bude se muset ve velkém kácet, teď rozhodne počasí. Jeho největší aktivita začíná v období, kdy se teplota vzduchu pohybuje několik dní nad 20 stupni Celsia.